Vrouwen met PCOS (polycysteus ovarium syndroom) kunnen niet of moeilijk zwanger worden. Hormoontherapie kan deze vrouwen helpen toch zwanger te worden. Promovenda Marja-Liisa Hendriks deed onderzoek naar het alternatief: een operatie aan de eierstokken, waardoor de menstruele cyclus weer op gang komt. Hendriks promoveert 26 november bij VUmc. PCOS betekent letterlijk het ‘vele cysten in de eierstok’-syndroom en komt relatief veel voor (5-10% van alle vrouwen). Ze hebben teveel eicellen en teveel mannelijk hormoon, zoals testosteron, waardoor een hormonale disbalans ontstaat. Hormoontherapie kan deze vrouwen helpen toch zwanger te worden. Er zijn twee hormonale therapieën beschikbaar: injectie van FSH-hormoon en pillen Clomifeen. Hendriks: “De FSH-therapie is duurder, maar de kans op zwangerschap is wel groter. FSH moet zeker overwogen worden als eerste behandeling in plaats van de goedkopere Clomifeen-behandeling”. Als een hormonale therapie niet werkt, is een alternatief een operatie aan de eierstokken. Tijdens de operatie, die tachtig jaar geleden per toeval werd ontdekt,wordt met opzet een deel van de eierstokbeschadigd, waardoor de menstruele cyclus weer op gang komt. De operatie beïnvloedt de hormoonhuishouding, maar wat precies de trigger is om de menstruele cyclus weer te herstellen, was niet duidelijk. Marja-Liisa Hendriks vond na de operatie een daling van de markers voor de eicelvoorraad en een daling van de mannelijke hormonen. Waarschijnlijk is deze combinatie van veranderingen essentieel voor het op gang komen van de menstruele cyclus. Het voordeel van deze operatie aan de eierstokken is dat de PCOS-patiënten mogelijk geen vruchtbaarheidsbehandeling meer nodig hebben omdat ze een regelmatige cyclus verkrijgen. Bij de hormonale therapie moeten vrouwen meerdere keren per maand naar het ziekenhuis voor controle. Uit het onderzoek is gebleken dat niet alleen de bedoelde beschadiging aan de eierstokken een effect heeft op de hormoonhuishouding, maar de operatieprocedure zelf ook. Zelfs het bewegen van de eierstokken alleen beïnvloedde de hormonen. Vervolgonderzoek richt zich op het nader bepalen van de verschillende rollen van deze factoren en eventuele de rol van de geslachtsgemeenschap bij het ontstaan van cyclus herstel bij deze patiënten.
-
jul162015
Zwanger worden met het polycysteus ovarium syndroom
Categorieën
De bijsluiters zijn afkomstig van de Geneesmiddeleninformatiebank van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het CBG beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens. Het CBG is een zelfstandig bestuursorgaan dat onder de Rijksoverheid valt en onafhankelijk beslist over de toelating en bewaking van geneesmiddelen voor de mens. Zie ook: www.cbg-meb.nl.
De Diagnosehulp bevat interactieve vragenlijsten voor 263 ziektes. Door het invullen van een vragenlijst kunt u controleren of de symptomen van een bepaalde aandoening voor u van toepassing zijn. Per lijst zijn er gemiddeld 10 vragen. De Diagnosehulp is alleen beschikbaar als app voor iPhone en iPad. Download de diagnosehulp. Binnenkort is ook de Android-versie (voor o.a. Samsung) beschikbaar.
De informatie op deze website voldoet aan de nieuwe richtlijnen van het CGR voor medische informatie op internet. Tevens wordt voldaan aan de Code Publieksreclame (2015) voor geneesmiddelen van de Reclame Code Commissie.