Met behulp van deze test kunt u erachter komen in hoeverre de symptomen en oorzaken van diabetes op uw situatie van toepassing zijn. De test geeft geen definitieve diagnose. Wij adviseren u wanneer nodig om een arts te raadplegen. De test is anoniem. Er wordt niet gevraagd naar uw naam en adresgegevens.
Symptomen
- Veel plassen, dorst
- Gewichtsverlies
- Vermoeidheid
- Jeuk
- Slecht genezende wonden
Wat is het?
- Diabetes mellitus betekent letterlijk ‘honingzoete doorloop’. De bedenker van deze naam in de oudheid gaf daarmee aan wat er gebeurt als je ‘suiker hebt’: ‘je gaat veel drinken en plassen en de urine bevat veel suiker. Normaal schommelt het suikergehalte in het bloed (bloedsuiker of bloedglucose) tussen nauwe grenzen. Bij suikerziekte wordt de bloedsuiker te hoog. Het teveel aan suiker wordt door de nieren uitgeplast. Daarmee gaat veel water verloren en krijgt u dorst. Daarom gaat u veel drinken. Suiker krijgen we binnen via de voeding in de vorm van suiker en zetmeel bevattende voedingsmiddelen als rijst, graanproducten en aardappels. In de darmen worden deze afgebroken tot de meest elementaire suikermolecule, glucose. In die vorm wordt het uit de darmen in de bloedbaan opgenomen. In het bloed wordt het glucosegehalte gecontroleerd door hormonen. Sommige kunnen het glucosegehalte verhogen, andere kunnen het verlagen. Het belangrijkste glucoseverlagende hormoon is insuline. Insuline zorgt ervoor dat glucose uit het bloed in de lichaamcellen wordt opgenomen. In geval van suikerziekte werkt dat systeem niet goed. Het kan zijn dat er niet genoeg insuline wordt gemaakt door de alvleesklier. In dat geval spreken we van type I diabetes. Vroeger noemden we dat jeugddiabetes. Het kan ook zijn dat er wel genoeg insuline wordt gemaakt maar dat de cellen in het lichaam er niet sterk genoeg op reageren. Dat noemen we type II diabetes (vroeger: ouderdomsdiabetes).
- Verschijnselen op korte termijn: Als de bloedsuiker te hoog wordt, gaat u meer drinken en plassen. Bovendien valt u af doordat u een boel calorieën uitplast. U wordt moe. U kunt last krijgen van jeuk, irritatie van slijmvliezen (vooral aan de vagina en de penis). Als het suikergehalte erg hoog wordt kan de stofwisseling in de war raken. Soms zo sterk dat u in coma raakt en komt te overlijden.
- Verschijnselen op langere termijn (tien tot twintig jaar): De gevolgen en complicaties van suikerziekte op langere termijn worden veroorzaakt door aantasting van de bloedvaten, zowel van de grote (slagaders) als van de kleine bloedvaatjes. Aantasting van de slagaders komt tot uiting in een versterkte aderverkalking (atherosclerose). Daardoor wordt de kans groter op het krijgen van een hartinfarct, een beroerte of van bloedvatvernauwing in de benen. De aantasting van de kleine bloedvaatjes kan leiden tot slechte wondgenezing, tot beschadiging van onder andere de ogen, nieren en de zenuwen. Dit kan op den duur blindheid veroorzaken, een verminderde nierfunctie of zenuwpijnen en tintelingen en doofheid in voeten en handen. Ook het seksuele functioneren kan verslechteren.