De overgang is de levensfase van de vrouw waarin haar vruchtbaarheid ten einde loopt. Gemiddeld duurt deze periode zes jaar. In die zes jaar vindt de eisprong onregelmatiger en minder frequent plaats dan voorheen en zal uiteindelijk helemaal stoppen.
Symptomen
- Opvliegers: plotselinge aanvallen van warmtegevoel met transpireren
- Een onregelmatig menstruatiepatroon
- Uiteindelijk stoppen van de menstruaties
- Droge slijmvliezen van de geslachtsorganen
Wat is het?
- De overgang is de levensfase van de vrouw waarin haar vruchtbaarheid ten einde loopt. Gemiddeld duurt deze periode zes jaar. In die zes jaar vindt de eisprong onregelmatiger en minder frequent plaats dan voorheen en zal uiteindelijk helemaal stoppen. Het menstruatiepatroon verandert daardoor vaak ook. De menstruaties kunnen minder frequent, maar ook frequenter optreden. Ze kunnen onregelmatig zijn, hevig of juist minder hevig zijn, om uiteindelijk ook te stoppen. Gemiddeld gebeurt dit rond het 52ste levensjaar. In de overgang zien we sterke schommelingen van de vrouwelijke hormoonspiegels. Deze schommelingen zijn mede verantwoordelijk voor de klachten die in deze periode nogal eens ontstaan. Na de laatste menstruatie (de feitelijke menopauze) daalt het gehalte van de geslachtshormonen naar een blijvend laag niveau. Naarmate de vrouw ouder wordt is zij minder vruchtbaar. In de overgang is de vruchtbaarheid duidelijk afgenomen, maar een zwangerschap kan nog altijd ontstaan! Pas als de menstruatie een jaar is weggebleven kunt u ervan uitgaan dat een bevruchting niet meer zal optreden. Tot die tijd moet u dus zorgen voor betrouwbare anticonceptie. Klachten:
- Opvliegers en transpireren.
- Sommige vrouwen hebben er veel last van (vele malen per dag, soms jarenlang) terwijl anderen er nauwelijks iets van merken. Opvliegers zijn het gevolg van de onregelmatigheid in de hormoonspiegels. Tijdens een opvlieger lijkt het of al het bloed naar het hoofd stroomt, u krijgt een rode kleur, vaak ook hartkloppingen, en begint te transpireren. Aansluitend krijgt u het vaak koud en begint te rillen. Zo`n opvlieger kan een paar seconden tot enkele minuten duren. `s Nachts wordt u er vaak wakker van, en als dat enkele malen per nacht gebeurt kan dat leiden tot een verstoring van de slaap.
- Veranderingen aan de geslachtsorganen en urinewegen.
- Door de daling van het gehalte aan geslachtshormonen worden alle structuren in het kleine bekken (de blaas, de vagina, de baarmoeder maar ook de bekkenbodemspieren en banden) minder stevig. Zo wordt de wand van de vagina dunner, kwetbaarder en ook droger. Als hiermee niet voldoende rekening wordt gehouden kan seksuele gemeenschap pijnlijk en onaangenaam worden. Door het slapper worden van de banden en spieren kunnen verzakkingen ontstaan of erger worden, er kan incontinentie optreden of andere klachten bij het plassen. U kunt meer last krijgen van blaasontstekingen.
- Klachten rond de overgang met een niet-biologische (lichamelijke)
- In de jaren van de overgang voelen veel vrouwen zich ook psychisch minder goed, geven vaker aan dat ze somber zijn of zelfs depressief (zie ook: depressie). Sommigen zijn onzekerder, hebben last van vermoeidheid of van angstaanvallen. Deze klachten zijn echter niet het gevolg van de biologische overgang. U moet zich realiseren dat in de jaren van de overgang niet alleen grote biologische veranderingen plaatsvinden maar ook sociale en psychologische. Vaak is dit de leeftijd waarop de kinderen het huis uitgaan. Veel vrouwen voelen dit alsof hun levenstaak ten einde is en hebben moeite een nieuwe uitdaging en invulling voor hun leven te vinden. Op deze leeftijd merkt u vaak ook dat uw gezondheid niet meer vanzelfsprekend is. U kunt minder aan dan in het verleden. De eigen ouders kunnen behoeftig worden, of overlijden. De relatie met de partner kan door een dip gaan want ook mannen hebben in deze periode vaak last van vergelijkbare levensfaseproblemen. Biologische en psychosociale factoren zullen elkaar beïnvloeden en versterken. Als u toch al slechter slaapt door de vele opvliegers en onzeker bent door het ongecontroleerde urineverlies, dan wordt het des te moeilijker om andere problemen het hoofd te bieden.