Symptomen

  • Pijnlijke, soms jeukende kloofjes tussen de tenen
  • Schilfertjes, losse velletjes tussen de tenen, onaangenaam ruikend

Wat is het?

Zwemmerseczeem is in feite een voetschimmel. De schimmel groeit in de oppervlakkige huidlaag, vooral tussen de tenen en veroorzaakt daar jeuk, pijnlijke kloven, een nare geur en losse velletjes.

Symptoomcheck: Zwemmerseczeem

Onze huid is bedekt met talloze schimmels en schimmelsporen. Normaal gesproken groeien deze niet uit, tenzij de omstandigheden voor hen extra gunstig zijn. Schimmels houden van vocht en warmte. De schimmel die zwemmerseczeem veroorzaakt loopt u op in het zwembad, de gymzaal of de badkamer. Deze schimmel voelt zich thuis tussen de tenen, zeker als het daar vochtig en warm is.

Hoe kom je eraan?

Onze huid is bedekt met talloze schimmels en schimmelsporen. Normaal gesproken groeien deze niet uit, tenzij de omstandigheden voor hen extra gunstig zijn. Schimmels houden van vocht en warmte. De schimmel die zwemmerseczeem veroorzaakt loopt u op in het zwembad, de gymzaal of de badkamer. Deze schimmel voelt zich thuis tussen de tenen, zeker als het daar vochtig en warm is. Dat is vaak het geval als u dichte, slecht ventilerende schoenen draagt. Soms komt het voor dat de schimmel ook verder uitgroeit over de tenen en de voet, vooral bij mensen die sterk transpirerende voeten hebben. De schimmel vormt sporen die blijven leven in schoenen en sokken. Zo kan het komen dat men, nadat een schimmelinfectie genezen is, zichzelf opnieuw besmet. Ondanks goede voorzorgsmaatregelen ziet men zwemmerseczeem toch vaak weer terugkomen.

Wat kunt u zelf doen?

Houdt uw voeten goed schoon en droog ze goed na het wassen. Draag goed absorberende sokken en schoenen die goed ventileren, dus bij voorkeur sandalen. Smeer de aangedane plekken twee keer per dag dun in met schimmelcrème (bijvoorbeeld miconazol). Deze is vrij verkrijgbaar bij de apotheek. Ga hier nog enige tijd mee door nadat de verschijnselen verdwenen zijn. Gebruik een schimmeldodend poeder om ook de schimmelsporen in schoeisel en sokken te doden.

Wat doet de dokter?

U kunt zwemmerseczeem goed zelf behandelen. Soms kan de huid ontstoken raken doordat een bacterie via een kloofje naar binnen dringt. In dat geval is het verstandig uw arts te raadplegen. Vraag ook zijn advies als het beloop van de aandoening anders is dan hierboven beschreven.