Symptomen

  • Keelpijn
  • Koorts
  • Forse klierzwelling in de hals, vaak ook elders in het lichaam
  • Nadien een aanhoudende vermoeidheid

Wat is het?

De ziekte van Pfeiffer (mononucleosis infectiosa of klierkoorts) begint vaak met een keelontsteking en forse zwelling van de lymfeklieren in hals en nek. Ook elders in het lichaam (bij het sleutelbeen en onder de oksels) kunnen de lymfeklieren flink opzetten. milt en lever kunnen ook vergroot zijn. Vaak ontstaat er een lichte leverontsteking, soms met geelzucht. Over het algemeen duurt herstel bij de ziekte van Pfeiffer langer dan bij een gewone keelontsteking. Nadat de keelontsteking genezen is, kunt u nog geruime tijd last hebben van een gevoel van vermoeidheid. Het verloop van de ziekte kan sterk wisselen. Vaak (vooral bij kinderen) verloopt het vrij mild en is het klinische beeld nauwelijks te onderscheiden van een gewone keelontsteking. Maar soms is de keelontsteking hevig, bent u behoorlijk ziek en volgt er een langere periode van vermoeidheid.

Symptoomcheck: Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer is een besmettelijke ziekte die we vooral bij adolescenten aantreffen. Het wordt ook wel de 'kissing disease' genoemd. Dit zegt wat over de wijze waarop de ziekte kan worden overgedragen. De ziekte wordt veroorzaakt door het Epstein Barr-virus. De incubatietijd (de periode die ligt tussen besmetting en ziek worden) bedraagt 1 tot 2 maanden.

Hoe kom je eraan?

De ziekte van Pfeiffer is een besmettelijke ziekte die we vooral bij adolescenten aantreffen. Het wordt ook wel de ‘kissing disease’ genoemd. Dit zegt wat over de wijze waarop de ziekte kan worden overgedragen. De ziekte wordt veroorzaakt door het Epstein Barr-virus. De incubatietijd (de periode die ligt tussen besmetting en ziek worden) bedraagt één tot twee maanden.

Wat kunt u zelf doen?

Omdat de ziekte van Pfeiffer wordt veroorzaakt door een virus en er geen geneesmiddelen tegen virussen bestaan, betekent dit dat er ook tegen de ziekte van Pfeiffer geen geneesmiddelen zijn. Net als bij een ‘gewone’ keelontsteking kunt u wel proberen met huismiddeltjes de klachten wat te verzachten; een gorgeldrankje, wat zuigtabletten en eventueel een paracetamol tegen de pijn.

Wat doet de dokter?

Als een keelontsteking heel hevig is of langer dan een week aanhoudt is het raadzaam de huisarts te raadplegen. Ook voor de arts is het vaak niet mogelijk alleen op grond van het klinische beeld een onderscheid te maken tussen andere vormen van keelontsteking en de ziekte van Pfeiffer. Als de keelontsteking langer dan tien dagen bestaat kan de ziekte van Pfeiffer door een bloedtest worden aangetoond. Zoals al gezegd: er is geen specifieke therapie voorhanden. Uw huisarts zal u aanraden voldoende rust te houden en gehoor te geven aan de signalen die uw lichaam geeft. U bent hersteld als u zich weer helemaal fit voelt. Hoe lang dat duurt is niet te voorspellen. De mate van herstel kan niet door bloedtests worden bepaald. De ziekte van Pfeiffer is een besmettelijke ziekte. Na herstel is de besmettelijkheid voorbij. Tijdens de ziekte is het verstandig intiem contact met anderen te vermijden.