Symptomen

  • Pijnlijke zwelling even onder de knie aan de bovenkant van het scheenbeen
  • Vooral optredend in de groeispurt tijdens de puberteit
  • Veelal voorkomend bij sportende kinderen

Wat is het?

In de puberteit veroorzaakt de ziekte van Osgood Schlatter een pijnlijke knobbel op het scheenbeen, net onder de knie. We zien zo’n knobbel vooral bij kinderen die veel sporten. Op zo’n pijnlijke plek bevindt zich een aanhechting van een sterke pees aan het scheenbeen. Deze pees brengt de kracht van de grote dijbeenspier over op het onderbeen. Bij springen, fietsen, traplopen en dergelijke gaat het om behoorlijk grote krachten. Blijkbaar is juist deze plaats tijdens de snelle groeifase in de puberteit kwetsbaar.

Symptoomcheck: Osgood-Schlatter

In de puberteit veroorzaakt de ziekte van Osgood Schlatter een pijnlijke knobbel op het scheenbeen, net onder de knie. We zien zo'n knobbel vooral bij kinderen die veel sporten. Op zo'n pijnlijke plek bevindt zich een aanhechting van een sterke pees aan het scheenbeen. Deze pees brengt de kracht van de grote dijbeenspier over op het onderbeen.

Wat kunt u zelf doen?

Het is verstandig om een maandlang het sporten en andere activiteiten die de klachten verergeren, te beperken. Als de klachten afnemen kunnen deze activiteiten langzaamaan weer worden uitgebreid. Maar als u na inspanning toch weer last krijgt, is het zaak dat u het opnieuw wat rustig aan doet met die activiteiten die pijnlijk zijn. Een beetje gevoeligheid bij het bewegen kan geen kwaad. De pijn verdwijnt meestal spontaan na een tot drie maanden. De zwelling op het scheenbeen blijft wel vaak lang aanwezig, soms wel levenslang. Het gebruik van pijnstillers is niet zo verstandig, ze maskeren de pijn waardoor u gevaar loopt de knie te zwaar te belasten.

Wat doet de dokter?

Mocht de pijn hevig en hardnekkig zijn, dan is het raadzaam een orthopeed/orthopedisch specialist te consulteren.