Symptomen

  • Hoge koorts die na drie dagen plotseling daalt
  • Na het dalen van de koorts ontstaan van uitslag op romp, nek, armen en benen
  • Kind is in de zuigelingen- of peuterleeftijd

Wat is het?

De zesde ziekte behoort tot de kinderziektes. Het begint met hoge koorts, tot tegen de 40 graden. Het kind voelt zich vervelend en is hangerig. De lymfeklieren in de hals en nek kunnen wat opgezet zijn. Na drie dagen daalt de koorts plotseling en het kind voelt zich weer beter. Dan ontstaat er een uitslag die zich uitbreidt van de romp naar de nek, het gezicht en de armen en benen. De vlekjes jeuken niet en na twee tot drie dagen zijn ze alweer verdwenen.

Symptoomcheck: Zesde ziekte

De zesde ziekte behoort tot de kinderziektes en wordt veroorzaakt door een virus (humaan herpes virus type 6 en 7).

Hoe kom je eraan?

De zesde ziekte wordt veroorzaakt door een virus (humaan herpes virus type 6 en 7). De ziekte komt vrijwel alleen voor bij jonge kinderen in de leeftijd van een half tot drie jaar. Op die leeftijd is de zesde ziekte de meest voorkomende oorzaak van koorts met uitslag. De ziekte wordt overgebracht via de lucht, door het inademen van microscopisch kleine speekseldeeltjes die door een patientje worden opgehoest. De incubatietijd (de tijd die ligt tussen de besmetting en het ontstaan van de ziekteverschijnselen) ligt tussen een paar dagen en twee weken. Het is niet bekend in welke periode de ziekte besmettelijk is.

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn geen speciale maatregelen nodig. Aanvankelijk zal niet duidelijk zijn wat het kind mankeert. Geef het voldoende rust en behandel het zoals beschreven in het hoofdstuk koorts bij kinderen.

Als uw kind zich beter voelt mag het weer naar de peuterspeelzaal. Daar zal men wat terughoudend zijn als het nog uitslag heeft. Maar zoals gezegd, de periode waarin de ziekte besmettelijk is, is niet bekend. Waarschijnlijk is het al besmettelijk nog voordat de uitslag opkomt.

Wat doet de dokter?

Deze aandoening gaat vanzelf weer over. Wanneer dat na een week nog niet is gebeurd is het verstandig om uw huisarts te raadplegen.