Symptomen

  • Pijn in de testikel en de lies

Wat is het?

Kanker van één van de testikels. Het begint als een klein hard knobbeltje in de bal. Dit groeit vrij snel. Er kan een zeurende pijn in de testikel en de lies ontstaan. De testikel voelt anders aan, het typische “balgevoel” is verdwenen. Het gezwel kan uitzaaien, veelal naar de lymfeklieren langs de grote bloedvaten in de buik of met het bloed naar de longen.

Symptoomcheck: Kanker

Kanker is niet een ziekte. Er bestaan vele verschillende soorten van kanker. Allemaal hebben ze hun eigen kenmerken en verschijnselen, ook ontstaan ze onder invloed van verschillende factoren (chemische stoffen, virussen, erfelijke factoren). Het gemeenschappelijke kenmerk van alle soorten van kanker is dat sommige cellen in het lichaam aan de controle ontsnappen, en zich ongeremd gaan vermenigvuldigen. Met behulp van deze symtoomcheck kunt u bepalen of een van de 10 signalen van kanker op uw situatie van toepassing zijn. Natuurlijk betekent niet elke klacht dat u kanker heeft. Er kunnen andere oorzaken zijn. Een klacht kan wel een signaal van kanker zijn. Bij twijfel: neem contact op met uw huisarts.

Symptoomcheck: Zaadbalkanker

Kanker van een van de testikels. Het begint als een klein hard knobbeltje in de bal. Dit groeit vrij snel. Er kan een zeurende pijn in de testikel en de lies ontstaan. De testikel voelt anders aan, het typische balgevoel is verdwenen. Het gezwel kan uitzaaien, veelal naar de lymfeklieren langs de grote bloedvaten in de buik, of met het bloed naar de longen. Zaadbalkanker komt niet veel voor, maar het is wel een van de meest voorkomende kankers bij jonge mannen. U kunt niet veel doen om het te voorkomen. Als u tot de risicogroep behoort is het belangrijk regelmatig zelfonderzoek te doen: controleer regelmatig de testikels en ga na of er geen zwelling te voelen is die er eerder niet was. Dat kan het beste gebeuren onder een warme douche, of in een warm bad.

Hoe kom je eraan?

Zaadbalkanker komt niet veel voor, maar het is wel een van de meest voorkomende kankers bij jonge mannen. Meestal ontstaat het tussen de 20 en de 40 jaar. Het komt vaker voor bij mannen met zaadbalkanker in de familie, bij mannen bij wie de groei en indaling van de testikels niet zonder problemen is verlopen en bij mannen die verminderd vruchtbaar zijn.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt niet veel doen om het te voorkomen. Als u tot de risicogroep behoort (zie boven) is het belangrijk regelmatig zelfonderzoek te doen: controleer regelmatig de testikels en ga na of er geen zwelling te voelen is die er eerder niet was. Dat kan het beste gebeuren onder een warme douche of in een warm bad. (Door koude trekken de testikels omhoog in de zak en dan zijn ze moeilijker te voelen).

Wat doet de dokter?

Testiskanker is één van de kankers die zich vaak goed laten behandelen. In de meeste gevallen is het te genezen, zelfs als er al uitzaaiingen hebben plaatsgevonden. De behandeling bestaat uit chirurgie (de aangedane testikel wordt verwijderd), bestraling van de lymfeklieren en lymfebanen en soms uit chemotherapie. De behandeling vindt meestal plaats in gespecialiseerde centra. Wielrenner Lance Armstrong (veelvoudig winnaar van de Tour de France) heeft zaadbalkanker gehad en is genezen. Hij heeft bewezen dat hij na de behandeling nog tot heel veel in staat was.