Symptomen

  • Jeukende rode vlekjes met blaasjes
  • Verhoging of lichte koorts
  • Het kind is hangerig maar niet erg ziek

Wat is het?

Waterpokken is één van de bekendste kinderziekten en de enige waarbij blaasjes op de huid ontstaan. Het begint met wat verkoudheidsklachten. Dan ontstaan er vlekjes, vooral in het gezicht en op de romp. Na een dag vormt zich blaasjes op zo’n vlekje. Deze blaasjes gaan stuk, drogen in en vallen na enkele dagen af. Intussen ontstaan er op andere plaatsen op het lichaam weer nieuwe. Sommige kinderen zitten er vol mee, bij anderen kun je met moeite een paar blaasjes ontdekken. De blaasjes kunnen zich ook in de mond en aan de binnenzijde van de oogleden ontwikkelen. Meestal zijn kinderen niet erg ziek van waterpokken. Je kunt wel stellen: hoe meer blaasjes, hoe zieker een kind zich voelt. De jeuk is erg vervelend. Het kind gaat krabben en als het de blaasjes stuk krabt kan er een infectie ontstaan. Dat leidt tot littekenvorming. Vooral blaasjes in de mond en in de oogleden zijn erg vervelend. Na vijf tot tien dagen is het kind genezen. Daarna blijft het virus voor de rest van het leven in het lichaam aanwezig. Het verbergt zich in de zenuwknopen bij het ruggenmerg. Op enig moment later in het leven (als de weerstand wat minder is, maar ook zomaar) kan het virus weer actief worden. Het verbreidt zich dan langs één zenuwtak. Daar waar deze de huid bereikt ontstaan weer rode plekken en blaasjes. Deze veroorzaken een branderige pijn en jeuk. We spreken dan van gordelroos(herpes zoster).

Symptoomcheck: Waterpokken

Waterpokken is een van de bekendste kinderziekten en de enige waarbij blaasjes op de huid ontstaan. Het begint met wat verkoudheidsklachten. Dan ontstaan er vlekjes, vooral in het gezicht en op de romp. Na een dag vormt zich blaasjes op zo'n vlekje. Deze blaasjes gaan stuk, drogen in en vallen na enkele dagen af. Intussen ontstaan er op andere plaatsen op het lichaam weer nieuwe. Sommige kinderen zitten er vol mee, bij anderen kun je met moeite een paar blaasjes ontdekken. De blaasjes kunnen zich ook in de mond en aan de binnenzijde van de oogleden ontwikkelen. Meestal zijn kinderen niet erg ziek van waterpokken. Je kunt wel stellen: hoe meer blaasjes, hoe zieker een kind zich voelt. De jeuk is erg vervelend. Het kind gaat krabben en als het de blaasjes stuk krabt kan er een infectie ontstaan. Dat leidt tot littekenvorming. Vooral blaasjes in de mond en in de oogleden zijn erg vervelend. Na 5 tot 10 dagen is het kind genezen.

Hoe kom je eraan?

Waterpokken wordt veroorzaakt door het varicella-zoster-virus. Dit virus is erg besmettelijk. Dat is de reden dat de meeste kinderen al op jonge leeftijd de ziekte doormaken. Zuigelingen zijn tot een maand of zes tegen infectie beschermd door antistoffen afkomstig van de moeder. Degenen die de ziekte als kind niet doormaken kunnen op volwassen leeftijd alsnog besmet worden. Meestal verloopt de ziekte dan heftiger. Het virus wordt overgedragen door contact met vocht uit de blaasjes van een ander patientje of door het inademen van minuscule speekseldruppeltjes die door hoesten in de lucht terechtkomen. Na besmetting duurt het twee tot drie weken voor de ziekte uitbreekt. De besmettelijkheid duurt van één dag vóór het ontstaan van de uitslag totdat alle blaasjes zijn ingedroogd.

Wat kunt u zelf doen?

De jeuk kan heel hinderlijk zijn. De stukgekrabde blaasjes kunnen geïnfecteerd raken en littekens achterlaten. Probeer daarom zoveel mogelijk te voorkomen dat het kind krabt en houd de nagels kort. U kunt een schudsel halen bij de apotheek of drogist (lotio alba). Dit vermindert de jeuk en gaat infecties tegen. Als de ogen ook ontstoken zijn, houd ze dan regelmatig schoon met een watje met lauw water. Blaasjes in de mond zijn pijnlijk. Houd de mond goed schoon en geef koele dingen te eten en te drinken, die zijn minder pijnlijk. Overleg met de school wanneer het kind weer naar school mag. Op zich is er weinig bezwaar tegen zodra het zich weer beter voelt. Wat de besmettelijkheid betreft: het kind was al besmettelijk voor het ziek werd. De andere kinderen zijn waarschijnlijk dus al besmet en zo niet, ze moeten de ziekte toch een keer doormaken. In de praktijk zal de schoolleiding er vaak toch bezwaar tegen hebben als het kind nog blaasjes heeft. Zodra alle blaasjes zijn ingedroogd is de besmettelijkheid voorbij.

Wat doet de dokter?

Waterpokken is een onschuldige ziekte die geen behandeling behoeft.