Symptomen

  • Rode, schilferende plekken aan de voetzolen en de rand van de voeten, soms met blaasjes en puistjes.
  • Anders: een verdikte, schilferende huid met kloofjes in het mocassingebied van de voet (voetzool en -rand).

Wat is het?

Onze huid is bedekt met talloze schimmels en schimmelsporen. Normaal gesproken groeien deze niet uit, tenzij de omstandigheden voor hen extra gunstig zijn. Schimmels houden van vocht en warmte.

Symptoomcheck: Voetschimmel

Onze huid is bedekt met talloze schimmels en schimmelsporen. Normaal gesproken groeien deze niet uit, tenzij de omstandigheden voor hen extra gunstig zijn. Schimmels houden van vocht en warmte.

Hoe kom je eraan?

De schimmel die voetschimmel veroorzaakt loopt u op in het zwembad, de gymzaal of de badkamer. Deze schimmel voelt zich thuis daar waar het warm en vochtig is. Dat is vaak het geval als u dichte, slecht ventilerende schoenen draagt. De schimmel vormt sporen die blijven leven in schoenen en sokken. Zo kan het komen dat men, nadat een schimmelinfectie genezen is, zichzelf opnieuw besmet. Ondanks goede voorzorgsmaatregelen ziet men voetschimmel toch vaak weer terugkomen.

Wat kunt u zelf doen?

Houd uw voeten goed schoon en droog ze goed na het wassen. Draag goed absorberende sokken en schoenen die goed ventileren, dus bij voorkeur sandalen. Smeer de aangedane plekken twee keer per dag dun in met schimmelcrème (een imidazolbevattende crème, bijvoorbeeld miconazol). Deze is vrij verkrijgbaar bij de apotheek. Ga hier nog enige tijd mee door nadat de verschijnselen verdwenen zijn. Dat kan twee tot vier weken duren. Gebruik een schimmeldodend poeder om ook de schimmelsporen in schoeisel en sokken te doden.

Wat doet de dokter?

U kunt voetschimmel vaak goed zelf behandelen. Zijn er niettemin problemen, raadpleeg dan uw huisarts. Als de schimmel niet reageert op een imidazolbevattende crème kan de huisarts een andere schimmelcrème voorschrijven (bijvoorbeeld terbinafine). De voetschimmel met het mocassinpatroon (afwijkingen zijn zichtbaar langs de rand van de hele voet) kan niet met schimmelcrèmes worden behandeld. Deze schimmel reageert wel op terbinafine in tabletvorm.