Symptomen

  • Heldere, witte vaginale afscheiding
  • Niet of wat zurig ruikend
  • Geen verdere klachten veroorzakend

Wat is het?

Normale vaginale afscheiding (fluor vaginalis) is helder en wit. Het ruikt weinig, hoogstens wat zurig en veroorzaakt in het algemeen geen klachten.

Symptoomcheck: Vaginale-afscheiding

Iedere vrouw heeft in meer of mindere mate te maken met vaginale afscheiding. Check of alles in orde is.

Hoe kom je eraan?

In de vagina leven bacteriën en schimmels. Eén bepaalde bacterie komt in de vagina in overmaat voor. Deze produceert een wat zurige stof die het voor andere bacteriën en schimmels moeilijk maakt om verder uit te groeien. Zo houdt de vagina zichzelf schoon. De vagina produceert altijd wat vocht en slijm. Dat is normaal. Soms ervaren vrouwen deze op zich normale afscheiding als overmatig. De hoeveelheid afscheiding varieert echter van vrouw tot vrouw. En ook bij elke vrouw afzonderlijk kan de afscheiding variëren van het ene moment tot het andere. De menstruatiecyclus kan van invloed zijn en/of het pilgebruik. Tijdens de zwangerschap neemt de afscheiding meestal toe, evenals tijdens seksuele opwinding.

Wat kunt u zelf doen?

Een overmatige afscheiding hoeft niet behandeld te worden, als het tenminste helder is en niet ruikt, zoals boven aangegeven. Vaak wordt het na verloop van tijd spontaan weer minder. Overmatige hygiëne daarbij kan averechts werken. Reinig daarom de schaamstreek alleen uitwendig; met alleen water zonder zeep. Draag bij voorkeur katoenen ondergoed en gebruik geen inlegkruisjes.

Wat doet de dokter?

Als u twijfelt over de aard van de afscheiding is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts. Deze kan bekijken of de afscheiding normaal is of dat deze wordt veroorzaakt door een infectie. Hij kan dit zien aan het aspect van de afscheiding, soms aangevuld met microscopisch onderzoek. Zonodig kan wat materiaal opgestuurd worden voor een kweek. Is er sprake van bacteriële vaginose (wordt veroorzaakt door een verstoring van het biologische evenwicht in de vagina), dan zal hij u metronidazol voorschrijven in een eenmalige hoge dosering. Blijkt dat niet afdoende, dan krijgt u een kuur van een week. Als er sprake is van een schimmelinfectie zal de huisarts u een schimmeldodend middel voorschrijven (clotrimazol of miconazol). Als u niet in verwachting bent is het ook mogelijk de schimmelinfectie te behandelen met een tablet die u moet innemen (fluconazol). Als u klachten heeft die zouden kunnen wijzen op een gonorroe-infectie kan gericht een antibioticum worden voorgeschreven. Vaginale afscheiding als gevolg van Chlamydia kan worden bestreden met een antibioticum: doxycycline.