Symptomen

  • Rode, pijnlijke zwelling in de huid
  • In het midden van de zwelling ontstaat een pusblaar of een vaste prop
  • Kan gepaard gaan met koorts

Wat is het?

Een steenpuist is een diepe ontsteking van een haarfollikel (haarwortel). Rondom de ontstoken haarwortel ontstaat een warme, rode, pijnlijke zwelling. Na een paar dagen wordt in het midden van de ontsteking een pusblaar of een zwarte prop zichtbaar. Zodra de pus is weggelopen of de prop is verwijderd geneest de ontsteking snel. Soms raken de lymfebanen die van de ontsteking aflopen ook ontstoken en soms zwellen de lymfeklieren in de buurt mee op. Er kan een groepje steenpuisten bij elkaar ontstaan. Zoiets noemen we een negenoog of karbunkel. Zo’n ontsteking is erg pijnlijk en u kunt er flink ziek van zijn. Een negenoog geneest maar moeizaam en laat een fors litteken achter.

Symptoomcheck: Steenpuist

Een steenpuist is een diepe ontsteking van een haarfollikel (haarwortel).

Hoe kom je eraan?

De huidinfectie die een steenpuist tot gevolg heeft, wordt veroorzaakt door een bacterie, de Staphylococcus aureus. Het is meestal niet duidelijk waardoor een infectie met deze bacterie optreedt. Soms speelt beschadiging of irritatie van de huid door wrijving of schurende kleding een rol (bijvoorbeeld bij wielrenners). Soms is er sprake van dragerschap. Dit betekent dat u de bacterie altijd bij u draagt, bijvoorbeeld in de neus. Van daaruit kunt u dan de eigen huid besmetten.

Wat kunt u zelf doen?

Vroeger werd vaak geadviseerd trekzalf (diachylon) op een steenpuist aan te brengen om het rijpingsproces te versnellen. Tegenwoordig betwijfelt men het nut daarvan. Een ongecompliceerde steenpuist laten we het beste rijp worden. Als hij doorbreekt kunt u de pus voorzichtig (!) uitduwen. De centrale prop kunt u met een pincet verwijderen. Houd de wond goed schoon.

Wat doet de dokter?

  • In een aantal gevallen moet u bij een steenpuist uw huisarts raadplegen:
  • als u een afwijking heeft aan een hartklep of een kunstklep hebt;
  • als de steenpuist zich rond de neus bevindt (er zouden bacteriën in de bloedvaten rond de hersenen terecht kunnen komen en daar een abces kunnen veroorzaken);
  • als de lymfeklieren in de buurt ook ontstoken raken;
  • als u er ziek bij bent;
  • als er sprake is van een negenoog.