Symptomen

  • Geleidelijk minder scherp zien
  • Kleuren worden minder helder
  • Licht geeft een irriterende schittering in de ogen

Wat is het?

Staar is een vertroebeling van de ooglens. Deze ooglens bevindt zich direct achter de pupil. Via de pupil valt het licht in het oog. De lens zorgt ervoor dat er op het netvlies achter in het oog een scherp beeld wordt gevormd. Daardoor kunnen we scherp zien. Als de lens troebel is blijft het beeld op het netvlies onscherp. Dit onscherpe beeld is niet met een bril te corrigeren. Het is alsof u door een beslagen ruit kijkt. De kleuren worden doffer. Fel licht kan een pijnlijke schittering in de ogen veroorzaken. Het kan zo erg worden dat de aandoening u in uw dagelijkse bezigheden (lezen, televisiekijken) belemmert.

Symptoomcheck: Staar

Staar is een vertroebeling van de ooglens. Deze ooglens bevindt zich direct achter de pupil. Via de pupil valt het licht in het oog. De lens zorgt ervoor dat er op het netvlies achter in het oog een scherp beeld wordt gevormd. Daardoor kunnen we scherp zien. Als de lens troebel is blijft het beeld op het netvlies onscherp.

Hoe kom je eraan?

Staar kan aangeboren zijn of ontstaan door beschadiging van de lens, bijvoorbeeld door een ongeval. Ook kan geneesmiddelengebruik (prednison) de oorzaak van de vertroebeling zijn. Maar in verreweg de meeste gevallen is staar het gevolg van veroudering. En veroudering treedt bij iedereen op, alleen zal het bij de een vroeger en meer last geven dan bij de ander.

Wat kunt u zelf doen?

  • Tijdig een zonnebril opzetten maakt dat u minder hinder ondervindt van de schitteringen.
  • Merkt u dat u minder goed ziet, laat uw ogen dan controleren bij de opticien. Als u staar hebt zal deze uw gezichtsscherpte niet of slechts gedeeltelijk met een bril kunnen corrigeren en zal hij u adviseren een oogarts te raadplegen.

Wat doet de dokter?

De oogarts onderzoekt uw oog met een spleetlamp. Daarmee schijnt hij een heel nauwe lichtbundel in het oog. Met een sterke vergroting kan hij de verschillende onderdelen van het oog bekijken. In geval van staar kan hij de vertroebelingen van de ooglens op deze manier goed waarnemen. Het is verstandig u te laten opereren als u veel hinder hebt van de staar. Bij zo’n operatie wordt de troebele lens verwijderd en vervangen door een klein kunststof lensje. Hiervoor zijn verschillende technieken voorhanden: de lens kan in zijn geheel verwijderd worden of de lensinhoud kan met ultrageluid worden opgelost en dan opgezogen worden. Deze operatie kan onder lokale verdoving of onder algehele narcose verricht worden. Na enkele maanden, als het oog genezen is en weer tot rust is gekomen, kan een passende bril worden aangemeten zodat u weer scherp ziet.