Symptomen

  • Witte plekken op de tong

Wat is het?

In de geneeskunde heeft spruw meer betekenissen. Onder andere wordt ermee bedoeld een infectie van het mondslijmvlies met een gist, candida albicans. Dat is de betekenis waartoe we ons in dit hoofdstuk beperken. Candida albicans is een gist dat bij de mens als parasiet aanwezig is op de huid en in de darm. Normaal zorgt het afweersysteem ervoor dat de gist niet gaat woekeren en daardoor hebben we er meestal geen last van.

Symptoomcheck: Spruw

In de geneeskunde heeft spruw meer betekenissen. Onder andere wordt ermee bedoeld een infectie van het mondslijmvlies met een gist, candida albicans.

Hoe kom je eraan?

  • Soms, als de omstandigheden voor de gist erg gunstig zijn of als de afweer verminderd is kan de gist toch de overhand krijgen en klachten geven. Er kunnen dan afwijkingen ontstaan aan de huid en aan de slijmvliezen (mond, slokdarm, vagina). Een Candida infectie van de mond noemen we spruw. Daarbij zijn witte plekken te zien op de tong, soms ook op de wangen en het verhemelte. Die plekken zijn scherp afgegrensd van het gezonde slijmvlies. Je kunt ze ook niet wegvegen. Ze maken de mond gevoelig.
  • Wat kunt u er zelf aan doen?
  • Bij baby”s gaat het vaak vanzelf weer over. Af en toe een lepeltje verdund bosbessensap werkt ook goed. Astmapatiënten die last hebben moeten de mond goed spoelen na het inhaleren.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Bij baby’s gaat het vaak vanzelf weer over. Af en toe een lepeltje verdund bosbessensap werkt ook goed. Astmapatiënten die last hebben moeten de mond goed spoelen na het inhaleren.

Wat doet de dokter?

Als de baby last heeft ga dan naar de dokter. Deze kan medicijnen voorschrijven die de verschijnselen bestrijden. Kook de spenen goed uit. Soms is het nodig ook de tepels te behandelen met gistdodende zalf. Verzwakte patiënten worden behandeld met gistdodende middelen, in drank of tabletvorm.