Symptomen

  • Beweging worden pijnlijk

Wat is het?

Een slijmbeurs (bursa) is een plat zakje, gevuld met een minimale hoeveelheid vocht. Het bevindt zich tussen twee ten opzichte van elkaar bewegende lichaamsstructuren. Bijvoorbeeld tussen huid en gewrichten (bij de knie en bij de elleboog) of tussen botten en pezen (in de schouder, bij de heup). Als die twee lichaamsstructuren bewegen, bewegen de wanden van de slijmbeurs mee en ze glijden daarbij vrijwel wrijvingloos over elkaar. Zo helpt de slijmbeurs de beweging zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Symptoomcheck: Slijmbeursontsteking

Een slijmbeurs (bursa) is een plat zakje, gevuld met een minimale hoeveelheid vocht. Het bevindt zich tussen twee ten opzichte van elkaar bewegende lichaamsstructuren.

Hoe kom je eraan?

  • We zullen enkele belangrijke slijmbeurzen bespreken, met de klachten die ze kunnen veroorzaken.
  • Schouderslijmbeurs (bursa subacronialis). Deze bevindt zich in de schouder tussen het bot van de bovenarm en de pees van de spier die de arm zijwaarts omhoog heft. De ontsteking ontstaat vaak bij het vorderen van de leeftijd en is het gevolg van het minder van kwaliteit worden van de weefsels: de slijmbeurs raakt wat verlittekend in de loop der jaren, er ontstaan verkalkinkjes in. Kortom, hij glijdt niet meer zo soepel. Wordt hij dan toch een keer overbelast, dan zwelt hij op, gaat vocht bevatten. Beweging, vooral zijwaarts heffen van de bovenarm, wordt pijnlijk. Het kan even duren voor de ontsteking en de klachten afzakken. Een dergelijke ontsteking kan later ook gemakkelijk weer terugkomen.
  • Bursa trochanterica. Dat is de slijmbeurs bij de uitstekende botpunt van de heup. Hij ligt tussen het bot en een brede pees. Ook deze slijmbeurs kan gaan ontsteken als gevolg van veroudering. Het geeft pijn bij het belasten van het aangedane been en bij liggen op die zijde.
  • Knieslijmbeurs. Bij de knie bevinden zich enkele slijmbeurzen, tussen het bot en de huid. Zo’n slijmbeurs kan ontstoken raken door stoten. Na het voorval zwelt de slijmbeurs op, wordt vaak wat rood en warm. Het kan enkele weken duren voor de zwelling weer is afgezakt. De ontsteking kan ook ontstaan door chronische belasting. Een opgezette slijmbeurs is een beroepsziekte bij stratenmakers en tapijtleggers die de hele dag op de knieën zitten. Een knieslijmbeurs kan ook ontstoken raken door bacteriën. Bijvoorbeeld door een infectie van de huid die zich uitbreidt naar de slijmbeurs of door een prik in de slijmbeurs, bijvoorbeeld door een splinter. Er ontstaat dan een rode, warme, erg pijnlijke zwelling, die gepaard gaat met flinke koorts en ziek zijn.
  • Elleboogslijmbeurs. Is in wijze van ontstaan vergelijkbaar met de knieslijmbeurs: door stoten, chronische belasting en door infectie. De verschijnselen zijn ook hetzelfde.

Wat kunt u zelf doen?

Schouderslijmbeurs. Geef de schouder aanvankelijk rust, draag hem eventueel enkele dagen in een draagdoek. Leg in bed een kussen naast u waarop u de arm kunt laten rusten. Begin na enkele dagen weer met oefenen (het grote gevaar is dat de schouder verstijft!). Ga voorover staan en draai vanuit de schouder kleine rondjes, met afhangende arm. Als dat goed gaat kunt u de oefeningen geleidelijk uitbreiden.

Wat doet de dokter?

  • Schouderslijmbeurs. Is de pijn te heftig of gaan de klachten niet over, raadpleeg dan uw arts. Na onderzoek kan deze ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven. Een andere mogelijk is dat hij een injectie geeft in de slijmbeurs met een pijnstiller en een ontstekingsremmend hormoon. Dit heeft vaak goed resultaat.
  • Heupslijmbeurs. Ontstekingsremmers kunnen verbetering geven of ook een injectie, soms enkele malen herhaald. De kwaal is hardnekkig.
  • Knie- en elleboogslijmbeurs. Als de zwelling na stoten hardnekkig blijft bestaan wordt de slijmbeurs leeggezogen. Als de zwelling terugkomt kan dat herhaald worden. Vaak wordt dan wat ontstekingsremmend hormoon ingespoten. Blijft de zwelling toch steeds terugkomen dan kan de slijmbeurs operatief worden verwijderd. Door bacteriën geïnfecteerde slijmbeurzen worden behandeld met rust, antibiotica en soms met een operatieve ingreep.