Symptomen

  • Schilferende plekjes, vooral in de neusplooi, wenkbrauwen, op de haargrens, achter de oren
  • Kan ook voorkomen in het gelaat en op het behaarde hoofd
  • De huid is ter plaatse vaak wat rood en vettig

Wat is het?

Seborrhoïsch eczeem is een huidaandoening met de hierboven genoemde verschijnselen.

Symptoomcheck: Berg

Berg is een vorm van seborroische eczeem die vooral voorkomt bij baby's vanaf de 6e tot 8e week tot de 3e of 4e maand na de geboorte en verdwijnt dan meestal weer vanzelf.

Hoe kom je eraan?

Seborrhoïsch eczeem komt bij sommigen hardnekkig voor, bij anderen nooit. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de individueel variërende samenstelling van de huidvetten. Bepaalde huidgisten spelen een rol. De weerstand waarschijnlijk ook, want de verschijnselen verergeren vaak bij stress of vermoeidheid. Men ziet het vaker in de herfst en winter.

Wat kunt u zelf doen?

De aandoening is niet besmettelijk en behoeft op zich geen behandeling. Was de huid regelmatig, maar gebruik niet veel zeep. Anti-roos shampoos zijn meestal niet effectief.

Wat doet de dokter?

Uw huisarts kan u een imidazolbevattende (gist- en schimmeldodende) crème of lotion voorschrijven. Een andere mogelijkheid is een corticosteroïd (ontstekingsremmende) crème. Een combinatie van beide kan ook. Meestal verdwijnen de verschijnselen na ongeveer twee weken. Maar later zullen zij ongetwijfeld weer de kop opsteken.