Symptomen

  • Rood/blauw verkleurde plekjes die heftig jeuken

Wat is het?

Schaamluis (platje) is een wit/grijs beestje van enkele millimeters dat kan voorkomen in Zo’n beetje alle behaarde lichaamsdelen behalve het behaarde hoofd (dat gebied is voorbehouden aan de hoofdluis, die overigens nauw verwant is aan de schaamluis). Je kunt de schaamluis dus vinden in de schaamstreek, tussen de billen, op de behaarde onderbuik, onder de oksels, zelfs in de wenkbrauwen. Ze leven van bloed. De beten kunnen rood/blauw verkleurde plekjes geven die heftig jeuken. De luizen zelf zijn moeilijk te vinden, de eitjes die ze leggen (neten) wat makkelijker, als kleine witte bolletjes, vastgeplakt aan de haren.

Symptoomcheck: Schaamluis

Schaamluis (platje) is een wit/grijs beestje van enkele millimeters dat kan voorkomen in Zo`n beetje alle behaarde lichaamsdelen behalve het behaarde hoofd (dat gebied is voorbehouden aan de hoofdluis, die overigens nauw verwant is aan de schaamluis).

Hoe kom je eraan?

Schaamluis wordt overgebracht door intensief lichamelijk contact. Het is dan ook een SOA (seksueel overdraagbare aandoening). Maar de besmetting kan ook overgebracht worden door in hetzelfde bed te slapen, elkaars kleding of handdoek te gebruiken. De klachten (jeuk) ontstaan een maand of twee na de besmetting.

Wat kunt u zelf doen?

Een besmetting is alleen te voorkomen door nooit het bed met een andere partner te delen. “Safe sex” en condoomgebruik geven geen bescherming. Als je een besmetting bemerkt, pak dan alle beddengoed en kleding van jezelf en je partner bij elkaar en was het boven de 60 graden. Een alternatief is dat je de spullen minimaal een week in afgesloten plastic zakken laat staan. In die tijd sterven de luizen en de neten. Behandel het eigen lijf en dat van uw partner met een luizen en neten dodende lotion. Die is bij de apotheek verkrijgbaar (malathion of loxazol). Houdt u aan het voorschrift op de bijsluiter. Herhaal de behandeling na een week. Soms blijkt deze behandeling niet afdoende. Dat kan zijn doordat enkele neten het overleefd hebben. In dat geval moet u de aangedane lichaamsdelen scheren en vervolgens de hele procedure herhalen.

Wat doet de dokter?

De dokter kan niet veel bijdragen. Consulteer hem als u vragen hebt, bijvoorbeeld over eventuele andere SOA”s.