Symptomen

  • Pijnlijk stijve gewrichten, vooral, maar niet alleen, in de vingers en polsen, over het algemeen zowel rechts als links. Vaak ook in ellebogen, schouders, halswervelkolom, maar alle gewrichten kunnen meedoen
  • Soms enige tijd ontstoken gewrichten, rood en opgezet
  • Geruime tijd bestaande klachten (minstens zes weken)
  • De klachten zijn het ergst bij het opstaan en nemen in de loop van de ochtend af
  • De ziekte kan leiden tot toenemende invaliditeit doordat gewrichten vergroeien

Wat is het?

Reuma is een term die we voor een heel scala aan chronische gewrichtsaandoeningen gebruiken. Jicht, artrose, fibromyalgie, spierreuma, enzovoort, worden vaak allemaal reuma genoemd. Maar als de dokter het over reuma heeft, bedoelt hij meestal maar één specifieke ziekte, namelijk reumatoïde artritis. Reumatoïde artritis is een ontsteking van gewrichten. Meestal zijn dit de polsen, de knokkels van de middenhandsbeentjes en van de vingers (niet de eindgewrichtjes). Symmetrisch links en rechts. Maar ook andere, grotere gewrichten kunnen te lijden hebben van ontstekingen zoals de ellebogen, knieën, enkels, heupen en de wervelkolom. Reuma is een chronische aandoening, wat wil zeggen dat het continu aanwezig is.

Symptoomcheck: Reuma

Met behulp van deze symtoomcheck kunt u erachter komen in hoeverre de symptomen en oorzaken van reumatoide artritis op uw situatie van toepassing zijn. De symtoomcheck geeft geen definitieve diagnose. Wij adviseren u wanneer nodig om een arts te raadplegen

Hoe kom je eraan?

De oorzaak van reuma is nog altijd onbekend. Het is een auto-immuun aandoening. Dat betekent dat het lichaam antistoffen maakt die tegen zichzelf gericht zijn. Deze antistoffen veroorzaken een ontsteking aan de binnenzijde van het gewrichtskapsel. Op de lange duur kunnen de gewrichten door deze ontstekingen volledig verwoest worden. Ze gaan daardoor een andere stand aannemen en kunnen nauwelijks nog bewegen. Daardoor kunt u ernstig invalide raken.

Wat kunt u zelf doen?

Het is belangrijk dat u door beweging uw gewrichten goed oefent zodat ze zo goed mogelijk blijven functioneren. Door het oefenen blijvende spieren bovendien beter in conditie, zodat de gewrichten zelf minder belast worden. Eventueel kunt u voor een oefenperiode een pijnstiller gebruiken. Het is zinvol de hulp van een fysiotherapeut in te roepen. Zeker in het begin van de ziekte, maar ook later als het gebruik van bepaalde functies afneemt. Als de reuma actief is en de gewrichten opgezet en pijnlijk zijn, moet u het oefenen matigen.

Wat doet de dokter?

Hebt u langer dan zes weken last van stijfheid en pijnlijke gewrichten, raadpleeg dan uw huisarts. Aan de hand van uw beschrijving van de klachten en van zijn bevindingen tijdens een onderzoek zal de huisarts trachten een diagnose te stellen. Chronische gewrichtsontstekingen zal de arts in eerste instantie behandelen met medicijnen. De reumatoloog beschikt over nog andere therapeutische mogelijkheden. Deze zijn onder andere gebaseerd op het onderdrukken van de afweer. Mochten er toch ernstige gewrichtsbeschadigingen ontstaan dan kunt u hulp krijgen van een fysiotherapeut. Deze kan u begeleiden bij de oefentherapie. Een revalidatiearts kan u ook helpen, evenals een ergotherapeut. Gespecialiseerde orthopedisch chirurgen kunnen gewrichtsprothesen inbrengen als een gewricht volledig door de reuma is verwoest (hiervoor kunnen heup-, knie-, schouder-, elleboog- en vingergewrichten in aanmerking komen). Ook andere chirurgische ingrepen kunnen helpen om een verbeterde functie te krijgen van een gewricht of om de pijn te bestrijden. Reuma is een chronische, letterlijk slopende ziekte. Hoe het beloop zal zijn is niet te voorspellen. Reuma heeft hoe dan ook veel consequenties voor het verdere leven. De ziekte is invaliderend en u wordt in toenemende mate afhankelijk van hulpmiddelen en van hulp van anderen. Het is de vraag of u uw werk kunt blijven doen. U moet altijd medicijnen gebruiken die de nodige bijwerkingen kunnen hebben. Ziekenhuisopnames kunnen noodzakelijk zijn voor bepaalde behandelingen of operaties.