Symptomen

  • Het oog is rood
  • Het oog is pijnlijk, vooral als er licht op valt

Wat is het?

Een rood oog ontstaat door het opzwellen van de bloedvaatjes in het bindvlies dat het oogwit bedekt. Daar zijn vele mogelijke oorzaken voor. Een daarvan is een regenboogvliesontsteking (iridocyclitis). Als je een oog goed bekijkt, zie je in het midden een zwart rondje. Dat noemen we de pupil. Via de pupil valt het licht in het oog. Om de pupil heen bevindt zich het regenboogvlies of de iris. Dit kan blauw, bruin, groen of grijs zijn en alle kleuren ertussenin. Als er veel licht op het oog valt zorgt de iris dat de pupil nauw is. Bij weinig licht verwijdt de pupil. De iris kan ontstoken raken (iridocyclitis). In zo’n geval zien we minder, het oog is pijnlijk, vooral als er licht op valt en het is rood.

Symptoomcheck: Regenboogvliesontsteking

Een rood oog ontstaat door het opzwellen van de bloedvaatjes in het bindvlies dat het oogwit bedekt. Daar zijn vele mogelijke oorzaken voor. Een daarvan is een regenboogvliesontsteking (iridocyclitis). Als je een oog goed bekijkt, zie je in het midden een zwart rondje. Dat noemen we de pupil. Via de pupil valt het licht in het oog. Om de pupil heen bevindt zich het regenboogvlies of de iris. Dit kan blauw, bruin, groen of grijs zijn, en alle kleuren ertussenin.

Hoe kom je eraan?

Meestal is er sprake van een auto-immuun ontsteking. Dat wil zeggen dat het lichaam in dit geval zijn eigen weefsels beschadigt. Bij een iridocyclitis is er meestal ook een andere chronische ontsteking elders in het lichaam in het spel, zoals de ziekte van Bechterew (chronische aandoening van de wervelkolom) of een chronische darmontsteking.

Wat kunt u zelf doen?

Hebt u een pijnlijk rood oog, raadpleeg dan altijd uw arts. Een regenboogvliesontsteking kunt u niet zelf vaststellen. Het is een aandoening die, onbehandeld, bedreigend is voor het oog.

Wat doet de dokter?

Uw arts zal de diagnose vermoeden op grond van het klinisch beeld. U wordt dan doorverwezen naar de oogarts. Deze kan de diagnose stellen met behulp van speciale apparatuur (de spleetlamp).

Als behandeling worden twee soorten druppels voorgeschreven: corticosteroïddruppels, die het ontstekingsproces tot rust moeten brengen met daarnaast atropine druppels om de pupil wijd te houden. Als u eenmaal een iridocyclitis gehad hebt, hebt u meer kans dat het later nog eens terugkomt. Vaak zult u de klacht dan herkennen. U moet dan weer contact opnemen met de oogarts voor een behandeling.