Symptomen

  • Baby`s: braken

Wat is het?

Pylorusstenose of pylorushypertrofie is een aandoening die we zien bij kleine baby”s. Vanaf een leeftijd van drie of vier weken gaan zij braken, na de voeding. Eerst een beetje, maar na verloop van tijd na iedere voeding. En niet zomaar braken: de voeding wordt met een boog uitgespuwd (we noemen dat projectiel braken). Voor de baby is dat een bedreigende toestand. Die krijgt nauwelijks voeding binnen en veel te weinig vocht. Uitdroging ligt dus op de loer. Een uitgedroogde baby gaat slecht drinken, wordt slap, suf. De ogen liggen diep in de kassen, de fontanel is verzonken. Waardoor ontstaat dat spugen? Op de overgang van maag naar twaalfvingerige darmen bevindt zich een kringspier, de pylorus. Deze regelt dat telkens een kleine hoeveelheid voeding van de maag naar de darmen wordt doorgelaten. Bij pylorusstenose is deze spier te dik. Als hij ontspant kan onvoldoende voedsel passeren. Omdat de maag zijn inhoud toch kwijt moet ontstaat een braakreflex, waardoor de maaginhoud met kracht wordt uitgespuugd.

Symptoomcheck: Pylorusstenose

Pylorusstenose of pylorushypertrofie is een aandoening die we zien bij kleine baby`s vanaf 3 of 4 weken. Op de overgang van maag naar twaalfvingerige darm bevindt zich een kringspier, de pylorus. Deze regelt dat telkens een kleine hoeveelheid voeding van de maag naar de darm wordt doorgelaten. Bij pylorusstenose is deze spier te dik. Als hij ontspant kan onvoldoende voedsel passeren. Omdat de maag zijn inhoud toch kwijt moet ontstaat een braakreflex, waardoor de maaginhoud met kracht wordt uitgespuugd. De aandoening is niet zeldzaam: 3 op de duizend baby`s lijden eraan.

Hoe kom je eraan?

De aandoening is niet zeldzaam: drie op de duizend baby”s lijden eraan. Meer jongens dan meisjes. De oorzaak is niet bekend. Wel komt het in bepaalde families vaker voor.

Wat kunt u zelf doen?

Niet zo veel. Als een kleine baby veel braakt is het zaak een arts te raadplegen, want baby’s kunnen snel uitgedroogd raken. Er zijn meer mogelijke oorzaken voor braken op deze jonge leeftijd. De baby kan bijvoorbeeld te gulzig drinken of hij heeft een maagdarm infectie of voeding lekt terug van de maag naar de slokdarm (reflux).

Wat doet de dokter?

De dokter probeert met u te achterhalen wat de oorzaak van het braken is. Bij pylorusstenose is het samenkrampen van de maag vaak door de buikwand zichtbaar. Ook is de verdikte kringspier vaak door de buikwand te voelen. Met een echo kan de diagnose met zekerheid gesteld worden. De behandeling is chirurgisch. De verdikte spier wordt gekliefd tot op het slijmvlies. De spier ontspant daarna, het voedsel kan weer passeren en de klachten zijn verdwenen.