Symptomen

  • Langdurige buikpijn gepaard met:
  • Een opgeblazen gevoel in de buik of:
  • Winderigheid of:
  • Een wisselend ontlastingspatroon (afwisselend verstopping en dunne ontlasting)

Wat is het?

Bepaalde prikkels veroorzaken een verkramping van de darmen en dat kan heel pijnlijk zijn. Toch is het een betrekkelijk onschuldige aandoening. Er is meestal geen sprake van een onderliggende ziekte.

Symptoomcheck: Prikkelbare darm

Prikkelbare-darm-syndroom (PDS, IBS) is een verstoring van de spontane beweeglijkheid van meestal het gehele maag-darm-kanaal. De aandoening komt bij ongeveer 2% van de bevolking voor. Bij deze aandoening is de maag-darmwand is extra gevoelig voor allerlei prikkels, waaronder voedsel, medicijnen en stress, en trekt onder invloed daarvan -meestal overdag en zelden 's nachts- abnormaal vaak samen (= maag- en/of darmspasmen). Omdat de gevoeligheid van de pijn-receptoren in de darmwand groter is dan normaal zijn de krampen extra pijnlijk.

Hoe kom je eraan?

Wat de oorzaak precies is van een prikkelbare darm, is moeilijk aan te geven. Vaak is er niet één oorzaak maar spelen een aantal factoren een rol: bijvoorbeeld spanningen in combinatie met bepaalde voedingsmiddelen. Ook kan de zorg om de buikpijn op zich al de klachten in stand houden.

Wat kunt u zelf doen?

Omdat de klachten kunnen samenhangen met uw voedingspatroon is het nuttig uw eetgewoonten eens onder de loep te nemen. Eet in ieder geval regelmatig, zeker drie maaltijden per dag. Probeer na te gaan of bepaalde voedingsmiddelen een rol spelen bij het ontstaan van de klachten en mijd deze producten dan. Drink voldoende en gebruik een vezelrijke voeding (groente, fruit, eventueel zemelen, volkoren- of roggebrood). Ga na of spanningen een rol spelen en probeer daar wat aan te doen, bijvoorbeeld door de oorzaak ervan weg te nemen of door er eens met iemand over te praten.

Wat doet de dokter?

Er is geen medicijn dat deze kwaal kan genezen. Wel zijn er middelen die tijdelijk de kramp wat kunnen doen afnemen. Andere middelen geven de darmen meer inhoud waardoor de klachten ook kunnen afnemen.