Symptomen

  • Doorgezakt gewelf aan de binnenzijde van de voet
  • In het algemeen zonder klachten
  • Soms pijn in voet, kuit of scheenbenen

Wat is het?

Een platvoet is een voet waarbij het lengtegewelf aan de binnenzijde van de voet tijdens staan geheel of gedeeltelijk ontbreekt. De hele voetzool rust daarbij op de grond. Vaak is er bij een platvoet ook sprake van een naar binnen knikken van de enkels. Platvoeten komen bij kinderen vaak voor. Tot de leeftijd van drie tot vier jaar is een platvoet dan ook als normaal te beschouwen. Bij veel kinderen zal de platvoet de jaren daarna spontaan verdwijnen. Na het tiende levensjaar is er niet veel verandering in de stand van de voeten meer te verwachten. Uiteindelijk heeft slechts drie procent van de volwassenen platvoeten. Er bestaan twee soorten platvoeten: de soepele platvoet en de starre of contracte platvoet. De soepele platvoet komt het meeste voor. Alleen tijdens op de voeten staan is er dan sprake van een platte voet. Op schoot, tijdens op de tenen staan of tijdens het omhoog bewegen van de grote teen heeft de voet een normaal gebogen gewelf. Dit in tegenstelling tot de zeldzaam voorkomende contracte platvoet. Bij een contracte platvoet ontbreekt het gewelf aan de binnenzijde van de voet in alle standen van de voet. Een soepele platvoet veroorzaakt meestal geen klachten. Soms is er sprake van pijn of een vermoeid gevoel in voet of onderbenen. Bij pijn is de kans op een contracte platvoet groter.

Symptoomcheck: Platvoeten

Een platvoet is een voet waarbij het lengtegewelf aan de binnenzijde van de voet tijdens staan geheel of gedeeltelijk ontbreekt.

Hoe kom je eraan?

Een soepele platvoet ontstaat door een (nog) niet goed ontwikkeld zijn van het spier- en steunweefsel in de voetbodem. Een contracte platvoet ontstaat meestal door een afwijkende vorm of stand van de voetwortelbotjes of door een afwijkende, verbeende verbinding tussen deze botjes.

Wat kunt u zelf doen?

Een soepele platvoet behoeft in het algemeen geen behandeling. Herstel zal meestal spontaan optreden. Van geen enkele behandeling is bewezen dat het spontane herstel erdoor wordt beïnvloed, ook niet van steunzolen of het dragen van goede en daardoor meestal dure kinderschoenen. Bij de keuze van een schoen kan het wel zinvol zijn te letten op het hielstuk. Indien dit stevig is zullen de enkels minder naar binnen knikken en zal wat minder slijtage aan de binnenkant van de schoenzolen optreden. Bij klachten of indien u twijfelt aan de aard van de platvoet bij u of uw kinderen is het zinvol een afspraak te maken bij uw huisarts.

Wat doet de dokter?

  • Bij klachten is een steunzool, gemaakt via een gipsafdruk in onbelaste stand, te overwegen.
  • Bij een contracte platvoet is er sprake van een abnormale bouw van of abnormale verbindingen in de voet. Uw huisarts zal u bij een contracte platvoet daarom meestal verwijzen naar een orthopedisch chirurg voor verder onderzoek en behandeling.