Symptomen

  • Rode, wat schilferende plekken op de huid

Wat is het?

Pityriasis rosea is een huidaandoening die men vooral ziet bij jongeren. Ergens op de romp (buik of rug) ontstaat een rode, wat schilferende plek. Later komen er meer, kleinere bij. De plekken beperken zich tot de romp en de bovenarmen en bovenbenen. Ze zijn wat ovaal van vorm, één tot drie centimeter groot en de ovalen liggen met hun lengteas evenwijdig aan de huidlijnen. Ze kunnen licht jeuken. De aandoening is niet besmettelijk. Na een maand of drie treedt spontaan genezing op.

Symptoomcheck: Pityriasis-rosea

Pityriasis rosea is een huidaandoening die men vooral ziet bij jongeren.

Hoe kom je eraan?

Dat is niet precies bekend. Waarschijnlijk is er verband met een virusinfectie. Maar nogmaals: de aandoening is niet besmettelijk. De kwaal komt het meest voor bij jongeren tussen de tien en twintig jaar.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt niet voorkomen dat u de ziekte krijgt en als u hem heeft, kunt u het herstel niet bespoedigen. Gebruik eventueel wat mentholpoeder tegen de jeuk en wacht geduldig af tot het over is.

Wat doet de dokter?

Als u niet weet wat u mankeert kan de dokter de diagnose stellen. Hij zal u uitleg geven als boven beschreven. Ook hij kan de genezing niet versnellen.