Symptomen

  • Vermoeidheid
  • Concentratieproblemen
  • Slecht slapen
  • Labiliteit

Wat is het?

Overspannenheid is een lichamelijke en geestelijke reactie op een periode van overbelasting. U voelt zich moe, de hele dag, u kunt zich niet goed meer concentreren. U slaapt slecht, u bent labiel, kunt om de kleinste dingen in tranen uitbarsten. U hebt nergens meer zin in, kunt ook somber zijn.

Symptoomcheck: Overspannen

Overspannenheid is een lichamelijke en geestelijke reactie op een periode van overbelasting.

Hoe kom je eraan?

Overspannenheid ontstaat na een periode (enkele weken tot maanden) van overbelasting. Bijvoorbeeld op het werk waar u meer te doen krijgt dan u aankunt. U raakt daardoor gestresst, zeker als de sfeer ook al niet geweldig is en als u geen oor vindt voor uw probleem. Als de stress te lang duurt of te hevig is raakt u overspannen. De oorzaak kan ook in de privé-sfeer liggen: is er iemand ziek, zijn er problemen in de relatie of valt het u moeilijk het overlijden van een naaste te verwerken? Uw eigen karakter speelt ook een rol. Sommige mensen blijven overeind ondanks de grootste problemen, anderen kunnen van een klein incident al overspannen raken. Vaak zie je de overspanningreactie opkomen nadat het probleem is opgelost. Blijkbaar hebt u zich al die tijd met veel inspanning overeind gehouden, maar achteraf betaalt u daar de tol voor. De verschijnselen van overspannenheid lijken sterk op die van burn-out, depressie en het post traumatisch stress syndroom (PTSS). Het grote verschil met burn-out is dat dit ontstaat na een veel langere periode van overbelasting (wel jaren). PTSS ontstaat na een schokkende gebeurtenis.

Wat kunt u zelf doen?

Allereerst is het zaak de oorzaak van uw klachten te achterhalen. Het kan zijn dat u dat helemaal niet doorheeft, dat u denkt dat u ziek bent. Is de oorzaak wel duidelijk, probeer daar dan wat aan te doen. Ga het gesprek aan met de chef en als die niet wil luisteren, maak dan een afspraak met de bedrijfsarts. Zijn er problemen in de privé-sfeer, praat er dan over. Praten lucht op en helpt problemen te ordenen, zelfs als het niet direct mogelijk is een oplossing te vinden. Zorg intussen goed voor uzelf: ga bijtijds naar bed en sta bijtijds op. Zorg iedere dag voor een flinke portie lichaamsbeweging. Meestal verdwijnen de klachten dan na enkele weken.

Wat doet de dokter?

Ga naar uw huisarts of naar een vertrouwenspersoon van wie u denkt dat hij u kan helpen. Als u niet weet waar de oorzaak van uw klachten ligt kan een gesprek heel verhelderend zijn. Zij zullen u aanwijzingen geven als boven beschreven. Ook kunnen zij u wijzen op oorzaken die bij uzelf liggen (u neemt teveel hooi op de vork, kunt geen nee zeggen). Soms zijn enkele gesprekken bij een hulpverlener (bijvoorbeeld een maatschappelijk werker) dan zeer leerzaam. Zoals gezegd: meestal verdwijnen de klachten op deze wijze na enkele weken.