Symptomen

  • Jeukende, geïrriteerde oogleden
  • Soms ook rode ooglidranden met schilfering

Wat is het?

Ooglidontsteking kan een hardnekkige kwaal zijn. Bacteriën veroorzaken een ontsteking van de talgklieren en de huid van de ooglidranden. De ooglidranden zetten daardoor wat op en worden rood. Er ontstaan huidschilfers, soms ook zweertjes en korstjes. Het oog zelf kan er ook geïrriteerd door raken, een beetje rood worden en branderig voelen. Als zo’n ontsteking lang aanhoudt kunnen de wimpers uitvallen en kunnen de ooglidranden wat gaan verlittekenen.

Symptoomcheck: Ooglidontsteking

Ooglidontsteking kan een hardnekkige kwaal zijn. Bacteri?n veroorzaken een ontsteking van de talgklieren en de huid van de ooglidranden.

Hoe kom je eraan?

Ooglidontstekingen ontstaan vaak op gevorderde leeftijd. Meestal is er geen duidelijke oorzaak. We zien het vaak bij patiënten met suikerziekte.

Wat kunt u zelf doen?

Vaak kunt u de aandoening zelf goed onder controle houden door één à twee keer per week de ooglidranden met een wattenstokje met een beetje water te deppen. Verwijder de schilfers en de korstjes. Gebruik daar eventueel wat babyshampoo bij. Meestal zullen de klachten dan vrij snel afnemen. Zoals gezegd: ooglidontsteking is een hardnekkige aandoening. Het kan nodig zijn de behandeling langdurig voort te zetten of te hervatten als de klachten weer de kop opsteken.

Wat doet de dokter?

Het kan nodig zijn enige tijd te behandelen met een antibiotische zalf of druppels. Uw arts kan u dat voorschrijven.