Symptomen

  • Wanneer de mond wijd wordt geopend ontstaan kloven
  • De kloven zijn roodomrand en doen pijn

Wat is het?

Ontsteking van de mondhoeken. Vaak ontstaan er ter plaatse pijnlijke kloven bij het wijd opensperren van de mond. De ontsteking wisselt in heftigheid. Het wordt veroorzaakt door infectie van de huid met candida (een gist) en/of bacteriën. De kwaal kan erg hardnekkig zijn. We zien het vooral bij bejaarden en kleine kinderen.

Symptoomcheck: Mondhoekkloven

Ontsteking van de mondhoeken. Vaak ontstaan er ter plaatse pijnlijke kloven bij het wijd opensperren van de mond. De ontsteking wisselt in heftigheid. Het wordt veroorzaakt door infectie van de huid met candida (een gist) en/of bacteri?n. De kwaal kan erg hardnekkig zijn. We zien het vooral bij bejaarden en kleine kinderen.

Hoe kom je eraan?

Bij bejaarden met een gebitsprothese worden de kaken steeds smaller. Het gezicht zakt dus wat in elkaar, en dat veroorzaakt extra huidplooien, onder andere bij de mondhoeken. Zo`n vochtige plooi is een ideale plek voor schimmels om uit te groeien. Bij kinderen met wat bolle wangen gebeurt iets vergelijkbaars. Tekorten aan bepaalde stoffen (vitamine B12 en ijzer) kunnen ook een rol spelen, evenals een verzwakking van de algemene conditie.

Wat kunt u zelf doen?

Koop een tubetje schimmelzalf bij de drogist of apotheek, en breng enkele malen per dag wat zalf op de mondhoeken aan. U hebt wel kans dat de kwaal weer terugkomt omdat de oorzaak niet is weggenomen.

Wat doet de dokter?

Gaan de klachten daarmee niet over, raadpleeg dan uw arts. Deze zal een bacterie dodende zalf proberen. Eventueel gaat hij na of u bepaalde tekorten hebt. Hebt u een gebitsprothese, ga dan naar de tandarts, en laat controleren of deze nog goed past. Mogelijk is het nodig dat een nieuwe, hogere prothese wordt vervaardigd. Soms kan dat niet omdat de onderkaak te smal geworden is. Dan moeten implantaten geplaatst worden om de nieuwe prothese voldoende hoogte en steun te geven.