Symptomen

  • Pijn bij de menstruatie

Wat is het?

Veel vrouwen (50 procent) kennen dit fenomeen: tijdens de menstruatie last hebben van pijn in de onderbuik of onderrug, vaak met krampen. Als er voor deze pijn geen oorzaak gevonden kan worden (wat dikwijls het geval is), spreken we van primaire dysmenorroe. Soms is de pijn zo hevig dat u één of twee dagen niet aan uw gewone bezigheden toekomt. Waarschijnlijk wordt deze pijn veroorzaakt door krachtige samentrekkingen van de baarmoederspier. Er vloeit daardoor minder bloed naar het baarmoederslijmvlies. Opvallend is dat vrouwen die last hebben van deze vorm van menstruatiepijn daar veel minder last van hebben na de geboorte van hun eerste kind.

Symptoomcheck: Menstruatieklachten

De menstruatiecyclus is de tijdsperiode tussen het begin van een menstruatie tot aan het begin van de volgende menstruatie. In deze periode wordt het baarmoederslijmvlies (als er geen innesteling van een bevruchte eicel heeft plaatsgevonden) afgestoten. Er vindt een eisprong plaats. Het slijmvlies in de baarmoeder komt weer tot rijping totdat het opnieuw wordt afgestoten. Bij de meeste vrouwen ligt de duur van deze cyclus tussen de 24 en 35 dagen. Het gemiddelde ligt op 28 dagen. Hoewel sommige vrouwen 'er de klok op gelijk kunnen zetten' is de cyclusduur bij veel vrouwen variabel. Als de cyclusduur echter langer is dan 5 weken spreken we van oligomenorroe (= weinig frequente menstruatie). Sommige vrouwen menstrueren slechts enkele malen per jaar en bij sommigen blijft de menstruatie helemaal weg. In dat geval spreken we van amenorroe. Met behulp van deze test kun je zien of je iets aan de klachten kunt doen door je leefstijl aan te passen.

Hoe kom je eraan?

Vaak is er dus geen oorzaak te vinden voor de pijnlijke menstruaties. Als er wel een oorzaak voor de pijn wordt gevonden, is er sprake van secundaire dysmenorroe. Veel voorkomende oorzaken daarvan zijn: endometriose, adenomyose, chronische ontstekingen in het kleine bekken en vleesbomen. Endometriose is een afwijking waarbij zich baarmoederslijmvlies bevindt op abnormale plaatsen buiten de baarmoeder. Vaak is dat in de eierstokken of op het buikvlies in het kleine bekken. Ook dit abnormale slijmvlies staat onder invloed van hormonen en kan dus gaan bloeden tijdens de menstruatie. Bloedingen op het buikvlies zijn erg pijnlijk. In de loop der tijd ontstaan er littekens, verklevingen en met oud bloed gevulde holten in de buik. Bij adenomyose groeit het baarmoederslijmvlies in de baarmoederspier. Op dezelfde manier als bij endometriose kan dat pijnklachten veroorzaken. Vleesbomen kunnen behalve abnormaal bloedverlies ook pijn veroorzaken tijdens de menstruatie.

Wat kunt u zelf doen?

Bepaalde pijnstillers (zogenaamde NSAID’s) zijn effectief bij menstruatiepijnen. Ze zijn in lagere doseringen vrij bij drogist of apotheek verkrijgbaar. U moet ze tijdens de dagen dat de menstruatie pijnlijk is innemen, meestal de eerste of de eerste twee dagen van de menstruatie.

Wat doet de dokter?

Blijft u veel last houden dan is overleg met uw huisarts verstandig. Deze kan u eventueel NSAID’s in een hogere dosering voorschrijven. Bereikt u daarmee toch nog onvoldoende resultaat dan is de anticonceptiepil, ook als anticonceptie niet noodzakelijk is, een effectief medicijn. Helpen al deze maatregelen niet, dan is specialistisch onderzoek door een gynaecoloog gewenst. Bij inwendig en echografisch onderzoek kan deze vaststellen of er zich vleesbomen of andere afwijkingen in het kleine bekken bevinden. Indien er door dit onderzoek nog geen duidelijke oorzaak voor uw klachten wordt gevonden, is misschien laparoscopisch onderzoek nodig. Daarbij wordt onder narcose via een kijkbuis het inwendige van de buikholte bekeken. Is er sprake van endometriose dan kan het nodig zijn met bepaalde medicijnen de hormonale cyclus tijdelijk stil te leggen. Soms is een operatie nodig om vleesbomen of littekenweefsel te verwijderen.