Symptomen

  • Gevoelige borsten
  • Knobbeltjes in de borsten

Wat is het?

Mastopathie betekent pijnlijke borsten. Ze zijn gevoelig en ze voelen onregelmatig aan, er zijn allemaal knobbeltjes in te voelen. Bij onderzoek blijken de knobbeltjes te bestaan uit met vocht gevulde blaasjes (cysten) en bindweefselstrengetjes. De klachten variëren met de menstruatiecyclus: de week voor de menstruatie zijn ze het ergst, na de menstruatie het minst. Mastopathie kan erg vervelend zijn. Een lichte aanraking, zelfs met de kleding of de eigen armen kan al erg onaangenaam zijn.

Symptoomcheck: Mastopathie

Mastopathie betekent pijnlijke borsten. Ze zijn gevoelig en ze voelen onregelmatig aan, er zijn allemaal knobbeltjes in te voelen. Bij onderzoek blijken de knobbeltjes te bestaan uit met vocht gevulde blaasjes (cysten) en bindweefselstrengetjes.

Hoe kom je eraan?

Dat is niet goed te zeggen. De vrouwelijke geslachtshormonen zijn van invloed (vandaar dat de klachten erger zijn voor de menstruatie). Ongeveer tien procent van de vrouwen heeft klachten, de een meer, de ander minder. De klachten kunnen op een willekeurig moment in de vruchtbare levensfase ontstaan. Na de overgang verdwijnen ze.

Wat kunt u zelf doen?

Niet zo veel. Ga voor uzelf na onder welke omstandigheden u de minste last hebt.

Wat doet de dokter?

Raadpleeg de dokter als u knobbels of gezwellen voelt in de borst die u niet eerder gevoeld hebt of als u vragen hebt over uw gevoelige borsten. De dokter zal de borst onderzoeken en zonodig een röntgenfoto (mammografie) laten maken. Nadeel bij mastopathie is dat door de onregelmatige structuur van het borstweefsel de foto”s vaak moeilijk te beoordelen zijn. Is er twijfel over de aard van het weefsel, dan wordt er operatief wat weggenomen voor nader onderzoek. De cysten kunnen soms groot en hinderlijk worden. In dat geval worden ze aangeprikt en het vocht wordt eruit gezogen. Bij sommige vrouwen moet die behandeling regelmatig herhaald worden. De mastopathie zelf laat zich niet goed behandelen. Geen enkele behandeling is effectief gebleken, ook geen behandeling met hormonen. Sommige vrouwen die erg veel last hebben besluiten ten einde raad het klierweefsel uit hun borsten te laten verwijderen.