Symptomen

  • Afname van eetlust
  • Misselijkheid
  • Vermagering
  • Pijn rechts onder de ribbenboog
  • Geelzucht
  • Vermoeidheid

Wat is het?

Men kan twee soorten van leverkanker onderscheiden. De “echte” leverkanker (primaire leverkanker of hepatocellulair carcinoom), die ontstaat uit levercellen. Daarnaast de uitzaaiingen in de lever van kankers elders in het lichaam. Uitzaaiingen komen vooral in de lever terecht vanuit het maagdarmkanaal. Maar ook andere kankers kunnen naar de lever uitzaaien, zoals borst- en longkanker, leukemie. De klachten bij beide vormen van kanker komen overeen: afname van eetlust, misselijkheid, slechter verdragen van voedsel, vermagering, pijn rechts onder de ribbenboog. Later ontstaat geelzucht. Soms kan de buik sterk opzetten door vochtophoping in de buikholte. Vermoeidheid staat op de voorgrond. De vermoeidheid neemt toe, wordt overheersend, men gaat steeds meer slapen, de slaap gaat over in coma en die in de dood.

Symptoomcheck: Leverkanker

Men kan twee soorten van leverkanker onderscheiden. De "echte" leverkanker (primaire leverkanker of hepatocellulair carcinoom), die ontstaat uit levercellen. Daarnaast de uitzaaiingen in de lever van kankers elders in het lichaam.

Symptoomcheck: Kanker

Kanker is niet een ziekte. Er bestaan vele verschillende soorten van kanker. Allemaal hebben ze hun eigen kenmerken en verschijnselen, ook ontstaan ze onder invloed van verschillende factoren (chemische stoffen, virussen, erfelijke factoren). Het gemeenschappelijke kenmerk van alle soorten van kanker is dat sommige cellen in het lichaam aan de controle ontsnappen, en zich ongeremd gaan vermenigvuldigen. Met behulp van deze symtoomcheck kunt u bepalen of een van de 10 signalen van kanker op uw situatie van toepassing zijn. Natuurlijk betekent niet elke klacht dat u kanker heeft. Er kunnen andere oorzaken zijn. Een klacht kan wel een signaal van kanker zijn. Bij twijfel: neem contact op met uw huisarts.

Hoe kom je eraan?

Primaire leverkanker ontstaat bijna altijd in beschadigde levercellen. Dat kan zijn door giftige stoffen (bijvoorbeeld aflatoxine, een stof die gevormd wordt door een schimmel die leeft op pinda”s) of door chronische infecties van de lever (door hepatitis B en C). Ook levercirrose kan leverkanker doen ontstaan. De lever is een sterk doorbloed orgaan. Daardoor komen uit uitzaaiingen via de bloedstroom zoveel in de lever voor. Dat juist kankers van het maagdarmkanaal naar de lever uitzaaien komt doordat het bloed, afkomstig van het maagdarmkanaal, eerst door de lever stroomt voor het in de rest van het lichaam terechtkomt.

Wat kunt u zelf doen?

Alleen voorkomen dat u het krijgt. Leef gezond. Wees matig in het gebruik van alcohol, laat u vaccineren als u een verhoogd risico loopt op het krijgen van hepatitis B (drugsgebruikers, werkers in de zorg, reizigers naar tropische landen). Pinda”s worden in Nederland goed gecontroleerd, maar in tropische landen worden vaak wel beschimmelde pinda”s geconsumeerd. Daardoor en door het veel voorkomen van hepatitis B komt primair leverkanker in die landen veel meer voor.

Wat doet de dokter?

Leverkanker is moeilijk te genezen. Alleen als de tumor klein is of als zich enkele kleine gezwellen bevinden in één leverkwab kan dat deel van de lever chirurgisch verwijderd worden. Dat kan slechts bij een klein deel van de patiënten. Bij de overigen kan door chemotherapie de tumorgroei vertraagd worden. Maar uiteindelijk leidt de ziekte bij hen tot de dood.