Symptomen

 • Plotseling begin met hoge koorts en koude rillingen
 • Hoofdpijn, keelpijn, hoesten, spierpijnen en moeheid

Wat is het?

Griep is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus, het influenzavirus. Er bestaan drie typen: A, B en C en meerdere subtypen van het influenzavirus. Ieder jaar verandert het virus een beetje. Eens in de tien tot vijftien jaar ontstaat een geheel nieuw subtype. Omdat tegen zo’n nieuw subtype onder de bevolking nog geen immuniteit (afweer) bestaat wordt een meer dan gemiddeld aantal mensen ziek. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Spaanse en de Hongkong griep. Iemand die verkouden is, hoest en koorts heeft of last heeft van overgeven en diarree, noemt zich vaak grieperig. Griep is dan een verzamelnaam voor allerlei milde ziekten, meestal veroorzaakt door een van de vele andere virussen. Hier spreken wel alleen over de “echte” griep of influenza. De echte griep ontstaat meestal plotseling. Binnen een paar uur voelt u zich erg ziek, met hoge koorts, koude rillingen, bonzende hoofdpijn, een loopneus, keelpijn, een droge hoest en spierpijn over het hele lichaam. In het algemeen verdwijnen deze klachten grotendeels in drie tot vijf dagen vanzelf. Het kan daarna wel een paar weken duren voor u weer volledig hersteld bent.

Symptoomcheck: Griep

Griep is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus, het influenzavirus. Er bestaan drie typen: A, B en C en meerdere subtypen van het influenzavirus. Ieder jaar verandert het virus een beetje. Eens in de tien tot vijftien jaar ontstaat een geheel nieuw subtype. Omdat tegen zo'n nieuw subtype onder de bevolking nog geen immuniteit (afweer) bestaat wordt een meer dan gemiddeld aantal mensen ziek. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Spaanse en de Hongkong griep. Iemand die verkouden is, hoest en koorts heeft of last heeft van overgeven en diarree, noemt zich vaak grieperig. Griep is dan een verzamelnaam voor allerlei milde ziekten, meestal veroorzaakt door een van de vele andere virussen. Deze test gaat over de "echte" griep of influenza.

Hoe kom je eraan?

Zoals de meeste virussen wordt ook het influenzavirus overgedragen van mens op mens, meestal door hoesten of niezen, maar ook via zakdoeken, handen of andere besmette voorwerpen. De incubatietijd, de tijd tussen besmetting en daadwerkelijk ziek worden, is een tot drie dagen. De besmettelijkheid is groot en duurt van ongeveer een dag voor, dus nog tijdens de incubatietijd, tot drie dagen na het begin van de klachten. Griep treedt meestal op in epidemieën en in de winter. Iedere winter wordt een op de tien mensen erdoor getroffen.

Wat kunt u zelf doen?

 • Wanneer u griep heeft is het verstandig rustig aan te doen, lichamelijke inspanning te vermijden en veel te drinken. Tegen de pijn en tegen de koorts kunt u zo nodig een pijnstiller innemen, bij voorkeur paracetamol. U voelt zich dan mogelijk wat beter. Er zijn echter geen geneesmiddelen die een griep kunnen genezen, ook penicilline niet. Griep is bij gezonde personen echter een in het algemeen onschuldige aandoening waarbij gewoon afwachten, zo nodig met behulp van een pijnstiller, voldoende is. Niet altijd gaat de griep vanzelf over. Er kunnen complicaties optreden. Overleg met de huisarts is aan te raden indien:
 • de koorts langer dan vijf dagen aanhoudt;
 • u na herstel weer opnieuw koorts krijgt;
 • u kortademig wordt en pijn op de borst of tijdens het ademhalen krijgt;
 • u vermoedt dat er meer aan de hand is dan een gewone griep.
 • Een griepprik (een vaccinatie met onschadelijk gemaakte stukjes griepvirus) wordt aangeraden:
 • aan mensen met hartziekten, longziekten, nierziekten, suikerziekte en ernstige steenpuisten (ook de gezinsleden);
 • aan mensen met een verlaagde afweer, bijvoorbeeld tijdens chemotherapieën;
 • aan iedereen boven de 65 jaar.

Wat doet de dokter?

Zoals gezegd is een behandeling van griep in het algemeen niet nodig. Complicaties moeten vaak wel worden behandeld. Bij een longontsteking wordt dan meestal gebruik gemaakt van antibiotica. Complicaties kunnen ernstig verlopen. Iedere winter overlijden er vele, vaak oudere, personen aan de complicaties van een griep. De beste manier om dat te voorkomen is het tijdig halen van een griepprik.