Symptomen

  • Geelgroene (soms onaangenaam ruikende) afscheiding uit penis of vagina
  • Pijn of branderig gevoel tijdens het plassen

Wat is het?

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door een bacterie (de Neisseria gonorrhoeae). Deze bacterie kan infecties veroorzaken van de plasbuis bij mannen en van de vagina of baarmoedermond bij vrouwen. Bij contact tussen de geslachtsorganen en de mond of de anus kan ook een infectie van de keel of de anus ontstaan. Klachten treden na een dag tot drie weken na de besmetting op. Mannen kunnen last krijgen van een pijnlijk of branderig gevoel tijdens het plassen, met meestal geelgroene afscheiding uit de penis (“druiper”). Bij vrouwen kan geelgroene afscheiding ontstaan uit de vagina of de plasbuis met pijn en branderigheid tijdens het plassen. Maar vooral bij vrouwen kan een gonorroe-infectie ook zonder klachten verlopen. De infectie kan zich bij mannen uitbreiden naar de prostaat en de bijbal, bij vrouwen naar de eileiders en de onderbuik. Dit geeft een verhoogde kans op onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Pasgeborenen kunnen door de moeder tijdens de bevalling met gonorroe zijn besmet. Meestal ontstaat daardoor een oogontsteking.

Symptoomcheck: Gonorroe

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door een bacterie (de Neisseria gonorrhoeae). Deze bacterie kan infecties veroorzaken van de plasbuis bij mannen en van de vagina of baarmoedermond bij vrouwen. Bij contact tussen de geslachtsorganen en de mond of de anus kan ook een infectie van de keel of de anus ontstaan.

Hoe kom je eraan?

Gonorroe is een geslachtsziekte en wordt overgedragen door seksueel contact. Het risico op besmetting door seksueel contact met een besmette partner is groot. Een eerder doorgemaakte gonorroe-infectie geeft geen bescherming tegen een infectie in de toekomst.

Wat kunt u zelf doen?

De kans op besmetting vermindert aanzienlijk door veilig vrijen met een condoom. Maar hebt u eenmaal gonorroe opgelopen, dan kunt u zelf niets meer doen. Mannen moeten een afspraak maken bij de huisarts of bij de GGD indien er sprake is van een branderig gevoel tijdens het plassen en/of van afscheiding uit de penis. Vrouwen moeten een afspraak maken indien er sprake is van abnormale vaginale afscheiding en/of pijn bij het plassen. Ook wanneer er geen klachten zijn maar u wel denkt mogelijk besmet te zijn door onbeschermd seksueel contact, is het verstandig met de huisarts contact op te nemen. Vooral bij vrouwen kan de infectie immers symptoomloos verlopen. De huisarts zal met een wattenstokje wat afscheiding weghalen uit de plasbuis of de baarmoedermond voor verder onderzoek. Dit doet geen pijn. Na ongeveer een week is de uitslag bekend.

Wat doet de dokter?

Indien er sprake is van gonorroe zal de huisarts u een antibioticum voorschrijven. Zolang de infectie nog niet is behandeld of de antibioticakuur niet is afgemaakt, kunt u anderen besmetten. U moet uw partner(s) vertellen dat u gonorroe heeft. Om herbesmetting of besmetting van anderen te voorkomen moeten deze partners ook behandeld worden. Als u ernstig opziet tegen het zelf waarschuwen van mogelijk besmette partners kunt u de GGD inschakelen.