Symptomen

  • In het algemeen acute pijn in de knie na een draaibeweging
  • Soms met op slot gaan zitten van de knie en/of met zwelling van de knie

Wat is het?

Een meniscus is een vezelige, elastische kraakbeenring in de vorm van de letter C. De knie bevat twee menisci, de binnen- en buitenmeniscus. De menisci bevinden zich tussen boven- en onderbeen en vangen het gewicht op dat op het onderbeen rust en absorberen de schokken tijdens lopen en springen. Door de elasticiteit past de vorm zich voortdurend aan aan de stand van de knie. De buitenrand van een meniscus zit vast aan het kniekapsel. Vooral bij de binnenmeniscus is deze verbinding stevig. De binnenmeniscus scheurt daarom gemakkelijker dan de buitenmeniscus. Beschadiging van een meniscus veroorzaakt in het algemeen een plotselinge, aan de binnen- of buitenzijde van de knie gelokaliseerde pijn. Vochtophoping kan optreden, vaak de volgende dag, maar is niet altijd uitgesproken. Soms is er ook een gevoel van instabiliteit in de knie, een gevoel van doorzakken of dat er in de knie iets verspringt. Bij scheuren van de meniscus waarbij het loshangende fragment klem komt te zitten tussen boven- en onderbeen kan de knie blokkeren, “op slot” gaan zitten. De knie kan dan niet meer worden bewogen of niet meer worden gestrekt. De pijnklachten na een meniscusletsel nemen na verloop van tijd gewoonlijk af maar kunnen weer terugkomen tijdens bepaalde bewegingen of activiteiten. Een op- en afgaand klachtenpatroon komt dan ook regelmatig voor na een beschadiging van een meniscus.

Symptoomcheck: Gescheurde meniscus

Een meniscus is een vezelige, elastische kraakbeenring in de vorm van de letter C. De knie bevat twee menisci, de binnen- en buitenmeniscus. De menisci bevinden zich tussen boven- en onderbeen en vangen het gewicht op dat op het onderbeen rust en absorberen de schokken tijdens lopen en springen.

Hoe kom je eraan?

Een meniscusscheur ontstaan meestal door een krachtige draai van het bovenlichaam waarbij de voet en het onderbeen blijven staan. Het is een typische sportblessure die nogal eens voorkomt bij voetballers, vandaar de naam “voetbalknie”. Ook een draaibeweging tijdens hurken of plotseling en ongecontroleerd overeind komen uit hurkzit kunnen een beschadiging van de meniscus veroorzaken evenals het met het been overstrekt neerkomen na een sprong. Niet altijd is er sprake van een verkeerde beweging of ongeval. Scheuren in een meniscus kunnen ook geleidelijk ontstaan door veroudering.

Wat kunt u zelf doen?

Bij het vermoeden op een beschadigde meniscus is een aantal dagen rust voor de betreffende knie aan te raden. Afhankelijk van de ernst van de klachten kunnen bij het lopen elleboogskrukken worden gebruikt. Als pijnstiller is paracetamol een goede keus. Omdat de dijbeenspier door de rust snel in kracht achteruitgaat en een goed functionerende dijbeenspier van groot belang is voor het herstel van de knie zijn spierversterkende oefeningen zinvol. Een eenvoudige oefening, waarbij de knie en menisci zelf niet belast worden, is die waarbij in zittende of liggende houding het been gestrekt wordt geheven. Doe dit ongeveer een minuut per keer en meerdere malen per dag. De oefening kan verzwaard worden door de tijd te verlengen of door een gewicht aan het onderbeen te hangen. De knie mag, zodra de pijn dat toelaat, langzaam maar zeker weer worden belast. Als de pijn en de zwelling verder afnemen kan de belasting worden opgevoerd bijvoorbeeld door te gaan fietsen of wandelen.

Wat doet de dokter?

In het algemeen zal uw huisarts bovenstaand beleid adviseren bij de verdenking op een meniscusletsel. Een snelle verwijzing naar een orthopedisch chirurg is alleen noodzakelijk bij een blijvende slotstand van de knie. In alle andere gevallen is korte tijd rust en daarna geleidelijk opvoeren van de belasting een goede richtlijn. Eventueel kan daarbij de hulp van een fysiotherapeut worden ingeschakeld. Spontaan herstel in de loop van weken en daarmee verdwijnen van de klachten is op deze manier goed mogelijk. Indien de klachten echter hinderlijk blijven bestaan zal op een later tijdstip verwijzing naar een orthopedisch chirurg toch ter sprake komen. Deze zal bij het eveneens vermoeden op een meniscusletsel waarschijnlijk een arthroscopie verrichten.