Symptomen

  • Pijnlijke spieren in de nek, schouders en ledematen
  • Vermoeidheid
  • Slaapstoornissen
  • Hoofdpijn
  • Stress
  • Verhoogde gevoeligheid voor temperatuursveranderingen

Wat is het?

  • Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsels en spieren. Het is een chronische aandoening die gekenmerkt wordt door pijnlijke spieren en pezen, vooral in de nek, schouders, ledematen. Daarnaast is er vrijwel altijd sprake van vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijn, stress, verhoogde gevoeligheid voor temperatuursveranderingen. Door de ziekte wordt u in uw functioneren belemmerd. De neiging bestaat uzelf te ontzien om pijn en vermoeidheid te voorkomen. Helaas werkt dat vaak averechts: de rust leidt tot conditieverlies en daarmee tot toename van de klachten.
  • Er is een aantal criteria opgesteld om de diagnose te kunnen stellen:
  • De pijnklachten moeten langer dan drie maanden bestaan en symmetrisch aanwezig zijn, over het hele lichaam.
  • Minimaal elf van de achttien voor fibromyalgie specifieke drukpunten moeten symmetrisch gevoelig zijn. Deze drukpunten zijn botpunten, peesaanhechtingen, onder andere in de nek, rond de schouders, ellebogen, knieën, polsen.

Symptoomcheck: Fibromyalgie

Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsels en spieren. Het is een chronische aandoening die gekenmerkt wordt door pijnlijke spieren en pezen, vooral in de nek, schouders, ledematen. Daarnaast is er vrijwel altijd sprake van vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijn, stress, verhoogde gevoeligheid voor temperatuursveranderingen. Door de ziekte wordt u in uw functioneren belemmerd. De neiging bestaat uzelf te ontzien om pijn en vermoeidheid te voorkomen. Helaas werkt dat vaak averechts: de rust leidt tot conditieverlies en daarmee tot toename van de klachten. Er zijn een aantal criteria opgesteld om de diagnose te kunnen stellen: (1) de pijnklachten moeten langer dan 3 maanden bestaan, en symmetrisch aanwezig zijn, over het hele lichaam en (2)minimaal 11 van de 18 voor fibromyalgie specifieke drukpunten moeten symmetrisch gevoelig zijn. Deze drukpunten zijn botpunten, peesaanhechtingen, onder andere in de nek, rond de schouders, ellebogen, knieen, polsen.

Hoe kom je eraan?

Dat is de grote vraag. De oorzaak van fibromyalgie is onbekend. Zoals vaak bij ziektebeelden die niet duidelijk zijn, doen er vele theorieën de omloop, ze zijn echter alle ongefundeerd.

Wat kunt u zelf doen?

De oorzaak is onbekend en mede daardoor is er ook geen therapie voorhanden die in staat is fibromyalgie te genezen. Fibromyalgie is een aandoening waarmee u letterlijk moet leren leven. De pijn kwijtraken lukt niet. U moet zien te bereiken dat u de pijn kunt hanteren en dat de pijn niet uw leven overheerst. Ontdek waar u baat bij hebt: een warm bad, ontspanningsoefeningen? Beweeg regelmatig: zwemmen, joggen, fietsen, wandelen. Ook hier moet u uw eigen weg ontdekken: door overmatige inspanning verergeren de klachten, bij te geringe inspanning eveneens. Het is een kwestie van ervaring, uitproberen. Pijnstillers zijn weinig effectief. Beperk u desnoods tot paracetamol.

Wat doet de dokter?

Uw arts kan de diagnose stellen. Is hij er niet zeker over, dan verwijst hij u naar de reumatoloog. Beiden kunnen u niet genezen. Ze zullen u uitleg geven en adviezen als boven beschreven. Er zijn gespecialiseerde verpleegkundigen die u kunnen begeleiden bij het omgaan met de ziekte. Soms heeft een lage dosering van een antidepressivum een goed effect op de klachten. Het hebben van de ziekte is zeer frustrerend, omdat u niet meer kunt wat u wilt. De frustratie kan tot stress leiden, waardoor de klachten weer toenemen. In die omstandigheden kan een gesprek met een psycholoog nuttig zijn.