Symptomen

  • Onvermogen om een erectie te krijgen en/of te houden

Wat is het?

Er bestaan verschillende vormen van seksueel onvermogen (impotentie). De eerste vorm is die, waarbij het seksuele verlangen (libido) ontbreekt. Bij de tweede vorm is de libido wel aanwezig, maar lukt het niet om voldoende erectie te krijgen en te houden (erectiestoornis). Bij de derde vorm lukt het wel een voldoende erectie te krijgen, maar komt het niet tot een orgasme en een zaadlozing. Daarnaast bestaan nog een paar tussenvormen. Bij een erectiestoornis is het seksuele verlangen wel aanwezig, maar het lukt niet om tot een erectie te komen of de erectie is niet stevig genoeg of hij duurt te kort.

Symptoomcheck: Erectieklachten

Hebt u nu wel of niet last van erectieklachten? Veel mannen en/of partners twijfelen lang voordat ze een arts raadplegen over erectieklachten. Misschien twijfelt u of de klachten wel serieus genoeg zijn. Om meer inzicht te krijgen in uw erectieklachten, en u voor te bereiden op een eventueel gesprek met een arts, kunt u deze test doen. De test bestaat uit 5 korte vragen en geeft direct een advies. Deze zelftest is een vertaalde bewerking van een test die internationaal bekend is onder de naam IIEF-5 score (index of erectile function). De test is in 1997 ontwikkeld door prof. dr. R.C. Rosen, die als psychiater is verbonden aan het Center for Sexual and Marital Health in New Brunswick (VS). De test is anoniem. Er wordt niet gevraagd naar uw naam en adresgegevens.

Hoe kom je eraan?

  • Voor het ontstaan van erectiestoornissen zijn vele mogelijke oorzaken te noemen:
  • De Leeftijd. Het vermogen om een erectie te kunnen krijgen neemt geleidelijk af naarmate men ouder wordt. De afname is zodanig dat op 45-jarige leeftijd 30 procent van de mannen het storend vindt. Op 60-jarige leeftijd is dat percentage gestegen naar 50.
  • Ziekten. Een erectie komt tot stand door een ingewikkeld samenspel van zenuwen en bloedvaten, aangestuurd vanuit de hersenen. Door verschillende ziekten kan dit proces verstoord worden: door bloedvatvernauwing (aderverkalking) wordt de aanvoer van bloed naar de penis onvoldoende. suikerziekte beschadigt de zenuwen die het hele proces sturen en veroorzaakt ook bloedvatvernauwing. Bepaalde zenuwziekten zoals MS (Multipele Sclerose) verhinderen dat de juiste zenuwimpulsen de penis bereiken.
  • Medische behandeling. Bepaalde behandelingen kunnen zodanige beschadiging veroorzaken van zenuwen en bloedvaten dat een erectie daarna niet meer mogelijk is: grote operaties aan de slagaders in de buik, grote prostaat- en blaasoperaties, bestraling van het bekken.
  • Drugs en medicijnen. De meeste drugs beïnvloeden het seksuele functioneren. Middelen als alcohol en cannabis doen het seksueel verlangen toenemen, maar hebben een negatieve invloed op het vermogen een erectie te krijgen. Een bloeddrukmedicijn als een bètablokker kan een negatieve invloed hebben op de erectie.
  • Afwijkingen aan de penis. Een te strakke voorhuid verhindert een normale erectie.
  • Psychische factoren. Zeker niet de onbelangrijkste oorzaak van erectiestoornissen. We zien dat bij ziekten als depressies, maar ook bij overspannenheid en burnout en als we angstig zijn. Als er spanningen zijn in de relatie heeft dat ook zijn weerslag op de seksualiteit. Een verminderd seksueel zelfvertrouwen is ook van grote invloed. We zien het ontstaan nadat de erectie een of enkele keren niet is gelukt, door wat voor reden dan ook. De twijfel die daardoor ontstaat is vaak voldoende om ook de volgende keer een erectiestoornis te veroorzaken. Zo raakt men in een negatieve spiraal.

Wat kunt u zelf doen?

Leef gezond, gebruik geen drugs, wees matig met alcohol. Verwacht geen wonderen van uzelf als u een dagje ouder wordt. Belangrijk is dan een open, intieme seksuele relatie, waarin men de tijd voor elkaar heeft en de “prestatie” niet het belangrijkste is. Daarin is het ook niet erg als het een keer niet lukt en durft men het zonder spanning een volgende keer opnieuw te proberen.

Wat doet de dokter?

De dokter zal met u nagaan van wat soort van impotentie sprake is. Hij zal nagaan of er een aanwijsbare oorzaak is en of deze behandelbaar is. Mogelijk kunt u bepaalde medicijnen staken of over gaan op een ander middel. Indien nodig zal hij u wijzen op het belang van de psychische factoren en hij zal met u bespreken of u hierin verandering kunt aanbrengen. Ook zal hij wijzen op het belang van het zelfvertrouwen. Er zijn medicijnen voorhanden die de erectie kunnen stimuleren. Ze werken direct op de bloedvaten in de penis. Deze middelen hebben geen invloed op het seksuele verlangen en zonder dat seksuele verlangen werken ze niet.