Symptomen

  • Vage onderbuikspijn
  • Veranderd gevoel bij plassen en ontlasting
  • Tussentijds bloedverlies
  • Bloedverlies na de menopauze
  • Dikker worden of juist gewichtverlies

Wat is het?

Ovariumkanker is, zoals het woord zegt, kanker van één van de eierstokken. Net als bij alle andere kankers kunnen onderverdelingen gemaakt worden naar het soort cellen waaruit de kanker is ontstaan (epitheelcel- en kiemceltumoren) en naar de agressiviteit waarmee het gezwel groeit. Doordat de eierstokken zo diep in het bekken liggen veroorzaakt kanker ervan pas laat verschijnselen en dan nog zijn deze vaak vaag: vage onderbuikspijn, veranderd gevoel bij plassen, ontlasting. Tussentijds bloedverlies en bloedverlies na de menopauze. Dikker worden door vochtophoping in de buik of juist gewichtverlies. Eierstokkanker zaait uit. Vaak direct de buikholte in en via de lymfe- en bloedbaan. Eierstokkanker wordt op alle leeftijden gezien, maar toch het meest na het vijftigste levensjaar.

Symptoomcheck: Kanker

Kanker is niet een ziekte. Er bestaan vele verschillende soorten van kanker. Allemaal hebben ze hun eigen kenmerken en verschijnselen, ook ontstaan ze onder invloed van verschillende factoren (chemische stoffen, virussen, erfelijke factoren). Het gemeenschappelijke kenmerk van alle soorten van kanker is dat sommige cellen in het lichaam aan de controle ontsnappen, en zich ongeremd gaan vermenigvuldigen. Met behulp van deze symtoomcheck kunt u bepalen of een van de 10 signalen van kanker op uw situatie van toepassing zijn. Natuurlijk betekent niet elke klacht dat u kanker heeft. Er kunnen andere oorzaken zijn. Een klacht kan wel een signaal van kanker zijn. Bij twijfel: neem contact op met uw huisarts.

Symptoomcheck: Eierstokkanker

Eierstokkanker of ovariumkanker is, zoals het woord zegt, kanker van

Hoe kom je eraan?

Meestal ontstaat ovariumkanker “zomaar”, zonder aanwijsbare of bekende oorzaak. Erfelijke factoren lijken een rol te spelen. Er is één genetische (aangeboren) afwijking waarbij een sterk verhoogde kans bestaat op het krijgen van ovarium- én borstkanker. Daarbij is een verandering opgetreden in het gen BRCA1 of 2. Families waarin deze afwijking voorkomt worden grondig gecontroleerd. Langdurig pilgebruik en het gedragen en gezoogd hebben van een of meer kinderen lijkt enige bescherming te bieden tegen het krijgen van eierstokkanker.

Wat kunt u zelf doen?

Niets. Raadpleeg uw arts als u zich niet goed blijft voelen, ook al zijn de klachten vaag.

Wat doet de dokter?

Deze zal de oorzaak van de klachten proberen vast te stellen. Vaak kan het gezwel met inwendig onderzoek worden vastgesteld. Anders biedt een echoscopie uitkomst. Vervolgens moet de aard van de tumor worden vastgesteld en de uitbreiding (is het doorgegroeid in andere organen, is het uitgezaaid?). Dat doet men met verschillende soorten scans, echografie en een kijkoperatie in de buik (laparoscopie). Dan volgt de behandeling. Deze is meestal gecombineerd en vindt plaats in gespecialiseerde centra. Eerst chirurgisch: beide eierstokken en de baarmoeder worden verwijderd, met de lymfeklieren in de buikholte en het “buiknet”. Na herstel van de operatie wordt begonnen met een chemokuur. Vaak wordt daarbij een combinatie van cytostatica (celdelingremmers) gebruikt. Soms wordt ook nog nabestraald. Mocht het gezwel toch ergens in het lichaam terugkomen dan kan vaak opnieuw met chemotherapie behandeld worden. De kans op volledige genezing bedraagt ongeveer 40 procent.