Symptomen

  • Geïrriteerd, branderig gevoel in de ogen
  • Regelmatig het gevoel hebben of er een vuiltje in het oog zit
  • Overmatig tranen.

Wat is het?

Traanvocht bestaat voor het grootste deel uit water, maar bevat ook vet en slijm. Deze samenstelling maakt dat het traanvocht niet te snel verdampt én dat het een optimale reinigende en beschermende werking heeft. Droge ogen kunnen ontstaan doordat de hoeveelheid traanvocht afneemt, maar ook doordat de samenstelling ervan verandert. Hierdoor ontstaat irritatie aan het oog. Het gaat branderig aanvoelen en het lijkt soms of er zand in zit. Als reactie hierop kan het oog juist meer gaan tranen. Maar omdat de tranen niet de juiste samenstelling hebben geeft dat geen verlichting.

Symptoomcheck: Droge-ogen

Traanvocht bestaat voor het grootste deel uit water, maar bevat ook vet en slijm. Deze samenstelling maakt dat het traanvocht niet te snel verdampt ?n dat het een optimale reinigende en beschermende werking heeft. Droge ogen kunnen ontstaan doordat de hoeveelheid traanvocht afneemt, maar ook doordat de samenstelling ervan verandert.

Hoe kom je eraan?

  • Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor droge ogen:
  • Enkele aan reuma verwante, maar zeldzame aandoeningen die de traanklieren aantasten (onder andere de ziekte van Sjögren);
  • bepaalde medicijnen hebben een remmende werking op de traanproductie;
  • Veroudering van de weefsels.

Wat kunt u zelf doen?

Probeer irritatie en uitdroging van de ogen te voorkomen. Zorg voor voldoende luchtvochtigheid in huis. Vermijd irriterende stoffen in de lucht (zoals sigarettenrook). Draag een beschermende bril, zeker als het waait of als u fietst.

Wat doet de dokter?

Als u last hebt van droge ogen kan uw arts u kunsttranen voorschrijven. U moet daarmee meerdere keren per dag druppelen, soms wel om de paar uur.