Symptomen

  • Perioden met pijn in de linker onderbuik
  • Pijn gepaard gaande met obstipatie of diarree
  • Komt nauwelijks voor bij mensen onder de 50

Wat is het?

Divertikels zijn uitstulpingen van de dikke darm. Ze zitten vooral in het laatste deel van de dikke darmen (links in de buik) en ontstaan pas op latere leeftijd (na het vijftigste jaar). Vrijwel iedereen krijgt ze in zekere mate. Bij de meeste mensen leidt dat niet tot klachten. Maar soms kunnen divertikels tot chronische klachten leiden in de linker onderbuik met pijn, soms obstipatie of diarree. Dat komt omdat een of meer uitstulpingen ontstoken raken. We spreken dan van diverticulitis. Dergelijke ontstekingen gaan gepaard met koorts, buikpijn en moeite met ontlasting. De ontstekingen kunnen heel hevig zijn en ziekenhuisopname noodzakelijk maken. Meestal genezen ze spontaan door rust. Een andere, behoorlijk ernstige complicatie van diverticulosis kan een bloeding zijn uit een van de divertikels. U kunt dan grote hoeveelheden bloed via de anus verliezen.

Symptoomcheck: Diverticulosis

Divertikels zijn uitstulpingen van de dikke darm. Ze zitten vooral in het laatste deel van de dikke darmen (links in de buik) en ontstaan pas op latere leeftijd (na het vijftigste jaar). Vrijwel iedereen krijgt ze in zekere mate. Bij de meeste mensen leidt dat niet tot klachten.

Hoe kom je eraan?

Divertikels ontstaan op zwakke plekken in de dikke darm. Ze zijn een gevolg van veroudering. Een vezelarme voeding (waarbij de darmen dus harder moet knijpen) kan aan het ontstaan ervan bijdragen. Een ontsteking in een divertikel (diverticulitis) ontstaat meestal doordat ontlasting in een divertikel blijft zitten.

Wat kunt u zelf doen?

Het zal duidelijk zijn dat divertikels die geen klachten geven ook niet behandeld hoeven te worden. Ze horen nu eenmaal bij het ouder worden. Zijn er wel klachten in de vorm van ongecompliceerde pijn, dan biedt een vezelrijk dieet (groente, fruit, volkerenproducten) vaak uitkomst. De darmen raakt door vezelrijk voedsel minder verkrampt. Ook een volume vergrotend laxeermiddel kan helpen.

Wat doet de dokter?

Is er sprake van een ontsteking raadpleeg dan uw huisarts. Deze zal u meestal rust en een vloeibaar dieet voorschrijven. Vaak treedt dan vanzelf verbetering op. Maar soms kan de ontsteking zo ernstig zijn (met hevige buikpijn en koorts) dat ziekenhuisopname noodzakelijk is en zelfs een operatie moet plaatsvinden. Hebt u regelmatig ernstige problemen dan wordt soms besloten het stuk darmen dat door diverticulosis is aangetast in zijn geheel te verwijderen. Natuurlijk moet u onmiddellijk naar de dokter als u plotseling bloed via de anus begint te verliezen.