Symptomen

  • Huidreactie met roodheid, schilfering, blaasjes, kloofjes en jeuk
  • Deze reactie treedt op in die delen van de huid die aan bepaalde stoffen zijn blootgesteld

Wat is het?

Contacteczeem is een vorm van eczeem die ontstaat als gevolg van de inwerking van bepaalde stoffen op de huid.

Symptoomcheck: Contacteczeem

Contacteczeem is een vorm van eczeem die ontstaat als gevolg van de inwerking van bepaalde stoffen op de huid.

Hoe kom je eraan?

  • Men onderscheidt twee groepen:
  • Het ortho-ergisch of irritatief eczeem. Bij deze vorm raakt de huid geïrriteerd door meer of minder agressieve stoffen zoals zepen, schoonmaakmiddelen (huisvrouweneczeem), chemische stoffen (bijvoorbeeld kapperseczeem). Sommige mensen reageren al op zeer milde zepen.
  • Het allergisch eczeem. Hierbij veroorzaken bepaalde stoffen een allergische reactie van de huid. Bekend zijn overgevoeligheid voor chroom en nikkel, metalen die in veel legeringen aanwezig zijn die vroeger ook in sieraden gebruikt werden (zilver). Ook zalven en crèmes kunnen allergische reacties veroorzaken. Bekend zijn antibiotica bevattende crèmes, maar ook gewone uierzalf kan een reactie oproepen. Chemicaliën die gebruikt worden voor het looien van leer kunnen eczeem aan de voeten veroorzaken en zo zijn er nog veel meer stoffen op te noemen. Door deze stoffen wordt een ontstekingsreactie van de huid veroorzaakt, waardoor roodheid ontstaat, met blaasjes, schilfering, kloofjes en jeuk.

Wat kunt u zelf doen?

Probeer na te gaan waardoor de irritatie ontstaat, zodat u deze stof in het vervolg kunt vermijden. Soms is dat heel eenvoudig, bijvoorbeeld als uw oorlellen rood worden en gaan jeuken na het dragen van bepaalde oorbellen. Vaak ook is het heel moeilijk de veroorzakende stof te vinden. Als het eczeem veroorzaakt lijkt door contact met bepaalde irriterende stoffen, probeer de huid dan te beschermen, bijvoorbeeld door handschoenen te dragen. Houd de huid op de aangedane plaats goed vet met een neutrale zalf. Houd er echter wel rekening mee dat veel crèmes en zalven zelf verantwoordelijk kunnen zijn voor allergische huidreacties.

Wat doet de dokter?

Als u het eczeem niet onder controle krijgt is het raadzaam uw huisarts te raadplegen. Deze kan u adviseren in het gebruik van beschermende zalven en crèmes. Eventueel kan hij ontstekingsremmende crème of zalf voorschrijven. Deze bevatten ontstekingsremmende hormoonachtige stoffen als hydrocortison of triamcinolon. Deze middelen moet u met beleid toepassen en niet continu gebruiken. Contacteczeem kan zeer hardnekkig zijn. Soms is een bezoek aan de huidarts (dermatoloog) nodig. Met plakproeven kan deze de veroorzakende stof proberen aan te tonen. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid van een groot aantal stoffen op de huid aangebracht. Na enige tijd wordt gekeken welke stof een huidreactie oproept.