Symptomen

  • Afscheiding uit de penis
  • Pijn of branderigheid tijdens het plassen
  • Abnormale vaginale afscheiding
  • Bloedverlies na het vrijen

Wat is het?

  • Chlamydia (chlamydia trachomatis) is een bacterie. Deze bacterie kan via seksueel contact infecties veroorzaken aan de plasbuis bij mannen en aan de baarmoederhals bij vrouwen. Bij contact tussen de geslachtsorganen en de mond of de anus kan ook een infectie aan de keel of de anus ontstaan.
  • In de westerse landen is chlamydia de meest voorkomende geslachtsziekte. Klachten treden op tussen vier en 28 dagen na gemeenschap met iemand die besmet is. Maar vaak treden er helemaal geen klachten op. Bij mannen in driekwart en bij vrouwen in een kwart van de besmettingen. Mannen kunnen last hebben van een beetje heldere of troebele afscheiding uit de plasbuis of een branderig gevoel tijdens het plassen. Vrouwen van een toegenomen of veranderde vaginale afscheiding, pijn bij het plassen of pijn in de onderbuik en pijn of bloedverlies tijdens of na het vrijen. Zonder behandeling verdwijnen de klachten bij 60 tot 70 procent van de mensen. Maar vanwege de kans op complicaties moet een chlamydiainfectie toch worden behandeld. Bij de man kan een onbehandelde infectie leiden tot een prostaat- of bijbalontsteking. Onvruchtbaarheid daardoor is echter zeldzaam. Bij de vrouw kan de infectie opstijgen naar de baarmoeder en de eileiders. Hierdoor kunnen onvruchtbaarheid of buitenbaarmoederlijke zwangerschappen ontstaan. Ook deze opstijgende infectie gaat niet altijd gepaard met klachten.

Symptoomcheck: Chlamydia

Chlamydia Seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Chlamydia is erg besmettelijk en wordt, vooral tijdens seksueel verkeer, overgedragen via de slijmvliezen van de geslachtsorganen en/of de anus. Chlamydia is de meest voorkomende SOA.

Hoe kom je eraan?

Chlamydia is een geslachtsziekte en wordt overgedragen door seksueel contact. Een eerder doorgemaakte chlamydiainfectie geeft geen bescherming tegen een infectie in de toekomst.

Wat kunt u zelf doen?

Bent u eenmaal besmet, dan kunt u zelf niets meer doen. De kans op besmetting vermindert echter aanzienlijk door veilig (met een condoom) te vrijen. Mannen moeten een afspraak maken bij de huisarts indien er sprake is van een branderig gevoel tijdens het plassen of van afscheiding uit de plasbuis. Vrouwen moeten een afspraak maken indien er sprake is van abnormale vaginale afscheiding of bij pijn en bloedverlies tijdens of na het vrijen. Ook als u geen klachten heeft maar denkt mogelijk besmet te zijn door onbeschermd seksueel contact, is het verstandig met de huisarts contact op te nemen. Bij zowel mannen als vrouwen kan een besmetting immers symptoomloos verlopen. De huisarts zal met een wattenstokje wat afscheiding uit de plasbuis of de baarmoedermond weghalen voor verder onderzoek. Ook in de urine kan de bacterie worden aangetoond. Na ongeveer een week is de uitslag bekend.

Wat doet de dokter?

Een chlamydiainfectie wordt behandeld met antibiotica. U kunt anderen besmetten zolang de infectie nog niet is behandeld of de kuur met antibiotica nog niet is afgemaakt. Het is belangrijk uw seksuele partner(s) te waarschuwen na een besmetting! Om herbesmetting of besmetting van anderen te voorkomen moet(en) deze partner(s) ook behandeld worden.