Symptomen

  • Hoesten, vaak met opgeven van slijm
  • Vaak in combinatie met verkoudheidsklachten en/of koorts

Wat is het?

Bronchitis komt voor in een acute en in een chronische vorm. Chronische bronchitis wordt tegenwoordig copd genoemd. Hier bespreken we alleen de acute vorm. Bronchitis is een ontsteking van de grotere luchtwegen (de bronchiën) van de long. Deze ontsteking gaat gepaard met hoesten. Vaak is er ook sprake van het ophoesten van helder tot groengekleurd slijm (sputum), van verkoudheidsklachten en keelpijn, soms van benauwdheid en/of koorts. Bronchitis komt vaak voor, vooral in de herfst- en wintermaanden. De eventueel optredende koorts duurt in het algemeen niet langer dan een dag of vijf. Een bronchitis gaat meestal vanzelf over binnen een tot vier weken.

Symptoomcheck: Bronchitis

Bronchitis komt voor in een acute en in een chronische vorm. Chronische bronchitis wordt tegenwoordig COPD genoemd. Deze test gaat over de acute vorm. Bronchitis is een ontsteking van de grotere luchtwegen (de bronchien) van de long. Deze ontsteking gaat gepaard met hoesten. Vaak is er ook sprake van het ophoesten van helder tot groengekleurd slijm (sputum), van verkoudheidsklachten en keelpijn, soms van benauwdheid en/of koorts. Bronchitis komt vaak voor, vooral in de herfst- en wintermaanden. De eventueel optredende koorts duurt in het algemeen niet langer dan een dag of vijf. Een bronchitis gaat meestal vanzelf over binnen een tot vier weken.

Hoe kom je eraan?

De ontsteking van de bronchiën bij een bronchitis wordt gewoonlijk veroorzaakt door een infectie met een virus, minder vaak door een infectie met een bacterie en soms door niet infectieuze prikkels zoals een allergie, rook of vervuilde lucht. Een infectie wordt meestal overgedragen van mens op mens door het inademen van met de infectieverwekker besmette (fijne) druppeltjes uit de mondholte en/of de luchtwegen van de hoestende, niezende of pratende patiënt.

Wat kunt u zelf doen?

  • Omdat een bronchitis gewoonlijk wordt veroorzaakt door een virus kunt u er zelf niet veel aan doen.

Er zijn talloze hoestmiddelen te koop bij apotheek en drogist. De werking ervan bij een bronchitis is nooit bewezen. Er bestaan ook vele huismiddeltjes tegen hoesten, zoals stomen met heet water bij vastzittend slijm, zout water druppels bij een eveneens aanwezige neusverkoudheid of een lepel honing of een dropje in de mond laten smelten bij een geprikkelde keel. Het proberen van deze huismiddeltjes kan geen kwaad. Het is verstandig een afspraak met uw huisarts te maken indien er sprake is van:

  • hoesten met koorts die langer dan drie dagen duurt;
  • als het opgehoeste slijm bloederig is;
  • als u tussen het hoesten door benauwd blijft;
  • als u langer dan drie weken hoest.

 

Wat doet de dokter?

De huisarts kan in het algemeen met behulp van een aantal vragen en eenvoudig lichamelijk onderzoek bepalen of er sprake is van een bronchitis. Indien de huisarts geen aanwijzingen vindt voor een andere ziekte zal in het algemeen worden afgewacht. Een bronchitis gaat immers meestal vanzelf over. Indien een droge hoest op de voorgrond staat kan een hoestprikkeldempend middel zoals noscapine of codeïne worden voorgeschreven. Slechts in bijzondere gevallen, zoals bij ernstig ziek zijn, bij aanwijzingen voor een longontsteking of een afgenomen weerstand, worden antibiotica voorgeschreven.