Symptomen

  • Pijn en/of een branderig gevoel tijdens het plassen en/of in de onderbuik
  • Vaker moeten plassen en aandrang om te plassen
  • Kleinere hoeveelheden plassen
  • Troebele urine
  • Bloed in de urine

Wat is het?

Een blaasontsteking (cystitis) is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door een infectieverwekker, meestal een bacterie. Als er ook sprake is van koorts en pijn in de zij is er waarschijnlijk sprake van een nierbekkenontsteking.

Symptoomcheck: Blaasontsteking

Ontsteking van de binnenwand van de blaas (= cyste). Blaasontsteking komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen omdat bacterien via de kortere plasbuis van de vrouw gemakkelijker de blaas kunnen binnendringen. Blaasontsteking kan vooral bij vrouwen regelmatig terugkeren. Het is niet waarschijnlijk dat kou en/of tocht blaasontsteking veroorzaken.

Hoe kom je eraan?

De infectieverwekkende bacteriën dringen via de plasbuis de blaas binnen. Vaak zijn dat bacteriën die in de darmen voorkomen. Omdat bij vrouwen zowel de plasbuis als de afstand van de anus naar de plasbuis veel korter zijn dan bij mannen komen blaasontstekingen bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Ook tijdens het vrijen kunnen bacteriën in de plasbuis terecht komen waardoor sommige vrouwen na het vrijen last krijgen van een ontsteking van de blaas. Bij kinderen is een afwijking aan de urinewegen soms de oorzaak van een blaasontsteking. Meestal is er voor het ontstaan van een blaasontsteking echter geen oorzaak te vinden. Bij mannen gaat een blaasontsteking vaak samen met een ontsteking van de prostaat (prostatitis).

Wat kunt u zelf doen?

Bij klachten die passen bij een blaasontsteking is het verstandig om veel te drinken. Stel het plassen niet uit en plas de blaas goed leeg. Voor vrouwen die regelmatig een blaasontsteking krijgen na het vrijen is plassen direct na het vrijen aan te raden. Na de ontlasting moet u van voor naar achter afvegen om te voorkomen dat darmbacteriën in de buurt van de plasbuis komen. Een blaasontsteking ontstaat niet door de kou. Warm ondergoed dragen voorkomt een blaasontsteking dus niet. Voor vrouwen met lichte klachten is contact opnemen met de huisarts niet noodzakelijk. Veel drinken en goed leegplassen kan al voldoende zijn om de blaasontsteking te verhelpen. Maar als de klachten toenemen of als ze na enkele dagen niet verdwijnen is het alsnog aan te raden contact op te nemen met uw huisarts. Mannen en zwangere vrouwen met klachten die passen bij een blaasontsteking moeten altijd contact opnemen met de huisarts. Voor het bezoek aan de huisarts moet u het middelste deel van uw plas in een schoon potje opvangen. Plas eerst een beetje in het toilet en vang de rest daarna pas op. Mannen moeten daarbij eerst de voorhuid terugtrekken, vrouwen de schaamlippen spreiden. De urine mag niet ouder zijn dan twee uur. In de koelkast bewaard niet ouder dan een dag. De huisarts zal de urine onderzoeken en soms een lichamelijk onderzoek verrichten. Bij koorts boven de 38.5 graden, bij kinderen onder de twaalf jaar en bij zwangere vrouwen zal de huisarts de urine ook op laten sturen naar een laboratorium voor een uitgebreider onderzoek.

Wat doet de dokter?

In het algemeen zal de huisarts blaasontstekingen zelf behandelen. Indien de klachten niet spontaan verdwijnen kan hij behandelen met een antibioticum. Bij vrouwen is een korte kuur van drie dagen meestal voldoende. Als de klachten tijdens de kuur verdwijnen is een controle, behalve bij kinderen onder de twaalf en bij zwangere vrouwen, niet meer nodig. Indien de klachten blijven bestaan moet de urine opnieuw worden onderzocht. Indien de blaasontstekingen regelmatig terugkeren is een behandeling met een lage dosis van een antibioticum gedurende enkele maanden mogelijk.