Symptomen

  • Eerste fase: vermoeidheid, snel en vaak transpireren, malaise, nachtelijk zweten, diarree, hoesten, gewichtsverlies en zwelling van de lymfeklieren.
  • Tweede fase: ziekten van het afweersysteem, infectieziekten

Wat is het?

AIDS is een afkorting die staat voor “Aquired Immuno Deficiency Syndrome”. Vrij vertaald betekent dat “verschijnselen veroorzaakt door een verworven (dat wil zeggen, niet aangeboren) te kort schieten van het afweersysteem van het lichaam”. Het tekort schieten van de afweer is het gevolg van een besmetting van bepaalde afweercellen (CD4 cellen) met het HIV-virus. Het lichaam is daardoor niet meer in staat hele simpele infecties, waarmee een gezond mens helemaal geen moeite heeft, het hoofd te bieden. Uiteindelijk leidt dat tot de dood. Het is van belang onderscheid te maken tussen het besmet zijn met het AIDS-virus (we noemen dat HIV-positief zijn) en lijden aan de ziekte AIDS. Je lijdt pas aan de ziekte als je er verschijnselen van ondervindt (ziek wordt). Je kunt echter al geruime tijd besmet zijn met het virus zonder er iets van te merken. De ernst van de besmetting kan worden afgelezen in het bloed. Gezonde mensen hebben rond de 1.000 CD4 cellen per kubieke millimeter bloed. Bij personen die HIV-positief zijn neemt dat aantal geleidelijk af. Meestal zie je ziekteverschijnselen optreden zodra het lager wordt dan 200 per kubieke millimeter. In Nederland ziet men de meeste besmettingen onder drugsverslaafden en mannelijke homoseksuelen. In andere werelddelen, met name Afrika, wordt het virus veelal verspreid door heteroseksueel contact. In veel Afrikaanse landen is een aanzienlijk percentage van de bevolking besmet.

Symptoomcheck: HIV

Met behulp van deze check kunt u erachter komen in hoeverre de symptomen en oorzaken van een HIV-besmetting op uw situatie van toepassing zijn. In sommige gevallen is het raadzaam om uw huisarts te raadplegen. De check geeft geen definitieve diagnose.

Hoe kom je eraan?

AIDS is een besmettelijke ziekte. Het virus kan worden overgebracht via contact met besmet lichaamsvocht: bloed, sperma, vaginaal vocht. Het virus passeert niet door de intacte huid. In de praktijk betekent dat, dat u besmet kunt raken door gebruik van een geïnfecteerde injectiespuit (bij drugsgebruikers) en door onveilige seks met een besmette partner. Onder onveilige seks kun je verstaan geslachtsgemeenschap (vaginaal, anaal) zonder gebruik van een condoom; het in de mond krijgen van sperma tijdens orale seks, vooral tijdens de menstruatie. Door zoenen wordt het virus niet overgebracht. Evenmin door strelen en andere vormen van huidcontact, zolang er tenminste geen open wondjes zijn.

Wat kunt u zelf doen?

Allereerst: zorg dat u het niet krijgt. Vrij dus veilig (zie boven) tot u zeker weet dat u en uw partner beiden niet besmet zijn. Als u drugs spuit, zorg dan dat u altijd schone naalden en spuiten gebruikt. Die zijn bij de GGD verkrijgbaar. Als u weet dat u HIV positief bent wees dan extra voorzichtig in uw contacten met niet-besmette partners.

Wat doet de dokter?

Er zijn (nog) geen medicijnen beschikbaar die AIDS kunnen genezen. Wel zijn er verschillende middelen die de ontwikkeling van de besmetting kunnen afremmen. Deze werken bijna alle remmend op de vermenigvuldiging van het virus. Door de medicijnen te gebruiken is de kans groot dat u veel langer gezond blijft. Meestal worden ze in combinaties (cocktails) voorgeschreven. Vanzelfsprekend kunnen ze ook bijwerkingen veroorzaken. Als u AIDS heeft en een infectie krijgt, dan kan deze vaak met antibiotica behandeld worden. Aan de ontwikkeling van een vaccin wordt door vele wetenschappers hard gewerkt. Het ziet er echter nog niet naar uit dat binnen afzienbare tijd een effectief en veilig vaccin beschikbaar komt.