Symptomen

  • Pijnlijke, grijswitte of gele zweertjes aan de binnenkant van de lippen of wangen en onder de tong
  • Aften hebben meestal een doorsnede van drie tot vier millimeter en een ontstoken rode rand

Wat is het?

Aften zijn kleine pijnlijke zweertjes in de mond. Deze zijn drie tot tien millimeter groot en bevinden zich veelal aan de binnenzijde van de wangen, op het tandvlees, de tong. Ze hebben een rood randje en worden bedekt met een licht beslag. Ze blijven één à twee weken aanwezig en verdwijnen dan veelal spontaan. Sommige mensen hebben er één of enkele, anderen krijgen er vele tegelijk. Eén op de vijf volwassenen heeft er regelmatig last van, anderen zelden of nooit.

Symptoomcheck: Gebit, mond

Het menselijk gebit kan niet los worden gezien van de mond. De mond is het eerste deel van de spijsverteringsketen, maar vormt ook weer een wereld op zich. Niet alleen nuttige processen vinden plaats in de mond, zoals de eerste stappen in de spijsvertering. Gedurende de dag passeren verschillende vormen van voedsel door de mond, die in nogal wat gevallen schadelijk kunnen zijn. Anderzijds draagt een gezonde en evenwichtige voeding bij aan de gezondheid van het gebit. Wanneer de mondhygiene wordt verwaarloosd, kunnen ongewenste levensvormen zoals schadelijke bacterien zich gaan vermeerderen ten koste van je gezondheid en die van je gebit in het bijzonder.

Hoe kom je eraan?

De oorzaak is niet precies bekend. Wel is duidelijk dat een aantal factoren een rol speelt: de algemene conditie is van belang, bij vermoeidheid, ziekte, slechte voedingstoestand ontstaan de aften gemakkelijker. Daarnaast speelt aanleg een rol, mogelijk ook erfelijkheid. Wondjes in de mond (door een scherpe kies, slecht passende prothese of een beet op de wang) kunnen een afte doen ontstaan. Merkwaardig genoeg krijgen sommige mensen last van aften zodra ze het roken staken.

Wat kunt u zelf doen?

Veelal genezen aften spontaan in een tot twee weken. Zorg voor een goede mondhygiëne. Eet gezond, als u oververmoeid bent, probeer daar wat aan te doen. Bij de drogisten en de apotheek zijn middeltjes verkrijgbaar die, aangebracht op de aften, de pijn wat kunnen onderdrukken. Het effect hiervan is echter beperkt.

Wat doet de dokter?

Bij ernstige klachten of vaak terugkeren van aften wordt een bezoek aan een tandarts en/of de mondhygiëniste aanbevolen. Die kan dan:

  • het tandvlees en mondslijmvlies op infectieziekten controleren;
  • kijken of er een scherp randje aan een gebitselement zit;
  • nagaan of er problemen zijn met gebitsprothesen.