Symptomen

  • Rode pukkels, mee-eters, puisten
  • Vooral op het gezicht, op de borst en op de rug
  • Komt vooral, maar niet alleen, voor in de puberteit en de adolescentie

Wat is het?

Acne is een aandoening van de talgklieren in de huid. Deze raken verstopt, gaan ontsteken, soms met pusvorming en genezen met littekenvorming. Al deze verschijnselen horen bij acne. We zien het vooral in de puberteit en de adolescentie, mede als gevolg van de hormonale veranderingen die dan plaatsvinden. Sommige jongeren hebben er veel last van, anderen nauwelijks. Ook buiten deze levensfase kunnen sommige mensen last van acne hebben.

Symptoomcheck: Acne

Acne is een aandoening van de talgklieren in de huid. Deze produceren een stof (talg) die de huid vet houdt. Bij het ontstaan van acne speelt een aantal factoren een rol. Er is sprake van een toename van de vetproductie (onder andere onder invloed van hormonen), de uitgang van de talgkliertjes raakt verstopt en een bepaalde huidbacterie doet een duit in het zakje. Ontstekingen ontstaan doordat een talgprop (vaak zichtbaar als een zwart puntje = mee-eter = comedon) een talgklier afsluit. Het opgehoopte huidsmeer verandert van samenstelling en veroorzaakt een ontsteking van en rond de talgklier. In de huid zien we dan een rode gevoelige pukkel verschijnen. Als zich in die ontsteking pus vormt wordt de pukkel een puistje met een gele kop.

Hoe kom je eraan?

In de huid bevinden zich miljoenen talgklieren. Deze produceren een stof (talg) die de huid vet houdt. Bij het ontstaan van acne speelt een aantal factoren een rol. Er is sprake van een toename van de vetproductie (onder andere onder invloed van hormonen), de uitgang van de talgkliertjes raakt verstopt en een bepaalde huidbacterie doet een duit in het zakje. Ontstekingen ontstaan doordat een talgprop (vaak zichtbaar als een zwart puntje = mee-eter = comedon) een talgklier afsluit. Het opgehoopte huidsmeer verandert van samenstelling en veroorzaakt een ontsteking van en rond de talgklier. In de huid zien we dan een rode gevoelige pukkel verschijnen. Als zich in die ontsteking pus vormt wordt de pukkel een puistje met een gele kop. Later, als de ontsteking genezen is, kan er een litteken zichtbaar blijven in de huid, zeker als deze beschadigd is door het hardhandig uitdrukken van het puistje.

Wat kunt u zelf doen?

Je kunt de acne zelf op verschillende manieren beïnvloeden.

  • Reinigen: was de huid met lauw water en weinig zeep.
  • Cosmetica: gebruik weinig cosmetica en zeker geen cosmetica op vettige basis want hierdoor raken de talgklieren nog meer verstopt. Camoufleer de puistjes dus ook niet met make-up op vettige basis. Verwijder make-up met lauw water.
  • Voeding: in tegenstelling tot wat velen denken is voeding NIET van invloed op acne.
  • Puistjes niet uitknijpen. Door uitknijpen kunt u de ontsteking dieper in de huid drukken waardoor hij in omvang toeneemt. Dat leidt later tot littekenvorming. Verwijder comedonen met een comedonenlepeltje nadat u de huid eerst wat verwarmd hebt met warm water.
  • Medicijnen: bij de apotheek zijn verschillende middelen verkrijgbaar. Alleen middelen die benzoylperoxide of salicylzuur bevatten zijn werkzaam. Gebruik deze middelen regelmatig en volgens voorschrift. Verwacht niet te snel resultaat. Pas na vier weken mag u enig effect verwachten.

Wat doet de dokter?

Is de acne hardnekkig en bereikt u met de hier gegeven adviezen onvoldoende resultaat, ga dan naar de huisarts. De huisarts staat een aantal geneesmiddelen ter beschikking. Voor al deze middelen geldt: ze moeten wel regelmatig en zorgvuldig worden toegepast. Vaak veroorzaken ze een aanvankelijke irritatie van de huid of verergering van de klachten. Tenslotte moet u de tijd nemen om het effect van een middel te beoordelen. Vaak kunt u het resultaat pas na een tot drie maanden beoordelen. Voor meisjes en vrouwen kan de pil effectief zijn. Hoewel alle laaggedoseerde pillen een gunstig effect kunnen hebben op acne, is vooral de Diane® pil effectief vanwege zijn speciale samenstelling. Over het algemeen kan acne goed door de huisarts worden behandeld. Maar in een enkel hardnekkig geval zal de huisarts u doorverwijzen naar de dermatoloog (de huidarts).