Symptomen

  • Aanhoudende (= chronische) pijn
  • De pijn kan spontaan optreden, maar ook worden opgewekt bijvoorbeeld door aanraking van de gezichtshuid, kauwen of tandenpoetsen
  • Pijnaanvallen (= acute pijn), die enkele seconden tot enkele minuten kunnen duren
  • De pijnaanvallen kunnen tijdelijk verdwijnen (= remissie), maar keert daarna niet zelden terug (= recidiveren)

Wat is het?

Onder aangezichtspijn verstaat men een langer bestaande pijn in het gelaat. Continu of in episoden, eenzijdig of beiderzijds. Men maakt onderscheid tussen typische en atypische aangezichtspijn. Atypische aangezichtspijn is een pijn, veroorzaakt door afwijkingen aan bijvoorbeeld kiezen, bijholten of het kaakgewricht. Dat kunnen ontstekingen zijn van bijholten of tandwortels of overbelasting van het kaakgewricht door klemmen of ontstekingen of gezwellen in de bijholte of kaak. Atypische aangezichtspijn zullen we in dit hoofdstuk niet verder bespreken. We beperken ons in het navolgende tot typische aangezichtspijn. Typische aangezichtspijn wordt ook wel trigeminus neuralgie genoemd. Neuralgie betekent zenuwpijn. De trigeminus zenuw is de zenuw die het gevoel in het gelaat verzorgt (aangezichtszenuw). Hij bestaat uit drie takken (trigeminus betekent “drieling”). De eerste tak verzorgt het gebied rond het oog, de tweede de bovenkaak en de derde de onderkaak. Bij trigeminus neuralgie is er sprake van heftige schietende pijnscheuten in één van de takken van de trigeminus zenuw. Meestal in de tweede of de derde tak. De pijn kan worden opgewekt door gewone handelingen, zoals aanraking van de huid, tanden poetsen, eten, scheren. De aanvallen kunnen weer verdwijnen, maar ook jaren blijven bestaan.

Symptoomcheck: Aangezichtspijn

Onder aangezichtspijn verstaat men een langer bestaande pijn in het gelaat. Continu of in episoden, eenzijdig of beiderzijds. Men maakt onderscheid tussen typische en atypische aangezichtspijn. Atypische aangezichtspijn is een pijn, veroorzaakt door afwijkingen aan bijvoorbeeld kiezen, bijholten of het kaakgewricht. Deze symtoomcheck behandelt typische aangezichtspijn, ook wel trigeminus neuralgie genoemd. Neuralgie betekent zenuwpijn. De trigeminus zenuw is de zenuw die het gevoel in het gelaat verzorgt (aangezichtszenuw). Hij bestaat uit drie takken (trigeminus betekent "drieling"). De eerste tak verzorgt het gebied rond het oog, de tweede de bovenkaak en de derde de onderkaak.

Hoe kom je eraan?

Typische aangezichtspijn ontstaat vaak na het 50ste levensjaar. Men ziet het meer bij vrouwen. Het kan veroorzaakt worden door druk van een bloedvat op de zenuwknoop waar de aangezichtszenuw vandaan komt (het ganglion van Gasser). Zelden door een gezwel in de hersenen. In de meeste gevallen kan er geen oorzaak worden gevonden.

Wat kunt u zelf doen?

Weinig. U zult geneigd zijn bepaalde handelingen die de pijn oproepen te vermijden (zoals tanden poetsen). Zorg ervoor dat u zichzelf toch goed blijft verzorgen.

Wat doet de dokter?

De dokter kan de diagnose tellen op grond van het verhaal van de patiënt dat heel typisch is. Gewone pijnstillers hebben weinig effect. De pijn kan wel worden onderdrukt met carbamazepine. Dat is geen pijnstiller, maar een middel tegen epilepsie dat de zenuwactiviteit afremt. Is het effect daarvan onvoldoende of zijn er teveel bijwerkingen, dan kan men het ganglion van Gasser beschadigen door het kortdurend te verwarmen (medische term: termo-ablatie) . Dat doet men door die knoop aan te prikken met een naald en daar kortdurend een stroompje op te zetten. De resultaten van deze behandeling zijn over het algemeen goed, maar niet altijd blijvend. Soms moet de behandeling dan ook later herhaald worden.