Pim Weijenborg: ‘Reflux perception and the esophageal mucosal barrier in gastroesophageal reflux disease’. Gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ) is één van de meest voorkomende aandoeningen van het maag-darmkanaal. Zuurbranden, ophoesten van voedsel en pijn op de borst zijn de meest voorkomende symptomen. Patiënten met refluxsymptomen hebben gemiddeld vaker reflux van zure maaginhoud naar de slokdarm. Echter, er is vaak sprake van een discrepantie tussen de mate van reflux en de ernst van de klachten. Weijenborg wil meer inzicht verschaffen in hoe reflux tot symptomen leidt en hoe dit kan worden beïnvloed. Hij toont aan dat een verhoogde gevoeligheid voor maagzuur bij patiënten met refluxziekte is geassocieerd met een verminderde barrièrefunctie van de bekleding van de slokdarm (epitheel). Het maakt daarbij niet uit of er ook sprake is van een slokdarmontsteking. Weijenborg laat zien dat de barrièrefunctie van de slokdarmbekleding bij patiënten kan worden gemeten door het impedantiespectrum te bepalen van slokdarmepitheel met een nieuwe endoscopische katheter. Refluxziekte wordt meestal behandeld met een protonpomp-remmer (PPI). Het effect van een PPI op symptomen bij patiënten zonder slokdarmontsteking werd vaak als gering beschouwd. Weijenborg toont aan dat een PPI effectief symptomen onderdrukt bij 73 procent van de patiënten zonder slokdarmontsteking. Daarmee is het effect gelijk aan dat bij patiënten mét slokdarmontsteking. Verder heeft hij onderzoek gedaan naar het effect van antidepressiva op de slokdarm. Hij concludeert dat antidepressiva de gevoeligheid van de slokdarm kunnen beïnvloeden en pijn op de borst kunnen doen afnemen.
-
sep272016
De informatie die op deze website staat, komt uit 2017.
De bijsluiters zijn afkomstig van de Geneesmiddeleninformatiebank van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het CBG beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens. Het CBG is een zelfstandig bestuursorgaan dat onder de Rijksoverheid valt en onafhankelijk beslist over de toelating en bewaking van geneesmiddelen voor de mens. Zie ook: www.cbg-meb.nl.
De Diagnosehulp bevat interactieve vragenlijsten voor 263 ziektes. Door het invullen van een vragenlijst kunt u controleren of de symptomen van een bepaalde aandoening voor u van toepassing zijn. Per lijst zijn er gemiddeld 10 vragen. De Diagnosehulp is alleen beschikbaar als app voor iPhone en iPad. Download de diagnosehulp. Binnenkort is ook de Android-versie (voor o.a. Samsung) beschikbaar.
De informatie op deze website voldoet aan de nieuwe richtlijnen van het CGR voor medische informatie op internet. Tevens wordt voldaan aan de Code Publieksreclame (2015) voor geneesmiddelen van de Reclame Code Commissie.