Vrije tijd en werk

Vrije tijd

Voldoende vrije tijd is een belangrijk middel om gezond te leven. Het is tijd die we na ons werk, vrijwilligerswerk of studie, kunnen besteden aan ontspanning. Tijd spenderen aan sport, hobby’s, sociale contacten en vakantie is heilzaam. De energie die is verbruikt tijdens de normale, dagelijkse werkzaamheden kan weer worden aangevuld. Werkstress kan wegvloeien. Wie te weinig vrije tijd heeft, kan lichamelijke, geestelijke of sociale problemen ervaren zoals oververmoeidheid, stress en conflicten in familie- of vriendenkring.

Van de totale 24 uur die in een dag zit, hebben we ongeveer vijf tot zes uur vrije tijd. Dat is tijd die we niet hoeven te besteden aan werk en zorg, het huishouden of om te slapen. Wat doen we met die kostbare uurtjes? Een groot deel van onze vrije tijd, gemiddeld twee uur per dag, kijken we naar de televisie of tablet. Contact met familieleden, vrienden en kennissen neemt anderhalf uur in beslag. Ongeveer een halfuur per dag slaan we de tijd stuk met spelletjes, knutselen of hobby’s. En gemiddeld spenderen we minder dan een halfuur per dag aan sport.

Vrije tijd kan als geen ander worden ingezet als middel om een gezonde leefstijl na te jagen. Zo kunnen de uren vrije tijd worden besteed aan bewegen of sport. Maar juist dat doen we te weinig. Gemiddeld voldoen twee van de drie Nederlanders van 19 jaar en ouder aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (elke dag een half uur matig intensief bewegen).

Werkstress

Vrije tijd is belangrijk bij het reduceren van werkstress. Stressklachten zijn belangrijk signalen; de werkdruk is te hoog, er is ruzie of te weinig waardering. Dat leidt tot een minder goede weerstand, hoofdpijn, vermoeidheid en zelfs hartkloppingen.

Het is belangrijk deze signalen niet te negeren anders kunnen de stressklachten zich opstapelen en resulteren in een burn-out.

Werkstress wordt niet altijd veroorzaakt door de werksituatie. Ook de combinatie van werkbelasting en zaken die buiten het werk spelen, kunnen voor veel stressklachten zorgen. Een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door stress. Daarmee is stress de grootste oorzaak van verzuim.

SLUIT
SLUIT