Leefstijl en gezondheid

Mijn leefstijl

Een ongezonde leefstijl is de basis voor veel ziekten, een slechte lichamelijke en geestelijke conditie en zelfs voor een vervroegd overlijden. Het is dus belangrijk dat u werkt aan een gezonde leefstijl. In dit deel van de site komen de belangrijkste begrippen aan bod.

De vier belangrijkste leefstijlfactoren zijn roken, alcohol, bewegen en voeding. Als die vier op een rij worden gezet, blijkt dat elk mens zijn leven op een gezonde manier kan beïnvloeden omdat we al die factoren zelf in de hand hebben. Elke dag weer.

We gaan echter achteloos met die macht om. Dat uit het feit dat heel veel mensen ongezonde leefstijlkeuzes maken. Van alle Nederlanders drinkt tien procent te veel, een kwart van de mensen rookt, een derde beweegt te weinig en bijna alle mensen eten te weinig groente en fruit.

Bovendien is het bij veel mensen niet een kwestie van drinken óf roken, maar drinken én roken. Veel mensen stapelen hun ongezonde manieren;  mensen met overgewicht, zijn vaak zwaardere drinkers dan slanke mensen.  Rokers sporten vaak minder dan niet-rokers. En wie snackt, doen dat het liefst zittend voor de televisie.

Dat leefstijl een direct effect op de gezondheid, is goed te zien bij beweging. Nederlanders zitten bijna negen uur per dag. Jongeren scoren het hoogst (gemiddeld 10 uur per dag). Al dit zitten heeft risico’s voor de gezondheid. Het leidt tot overgewicht, diabetes type 2 en zelfs vervroegde sterfte; ook als mensen wel voldoende sporten of bewegen.

Ook eten Nederlandse volwassenen te weinig groenten en fruit. Hoewel de Gezondheidsraad 200 gram groenten en twee stuks fruit per dag adviseert, haalt maar vijf procent deze aanbevolen hoeveelheid. Ook krijgen volwassenen gemiddeld te weinig voedingsvezel binnen, eten ze weinig vis, te veel verzadigd vet en te zou. Wie wel de norm van groente, fruit en vezels zou halen, vermindert daarmee het risico op hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker.

 

Voeding Alcohol
Bewegen Stress
BMI Meter Seks en SOA’s
Slaap Eetstoornissen
Vrije tijd Roken
Huis Drugs
Relatie en kinderen
SLUIT
SLUIT