Verlenging van de termijn voor screening naar baarmoederhalskanker van 5 naar 10 jaar is veilig voor vrouwen die negatief testen op HPV en minstens 40 jaar zijn. Voor vrouwen die positief testen op HPV blijft de huidige termijn van 5 jaar relevant, ook al worden bij hen geen verdere afwijkingen gevonden. Dit concluderen Nederlandse onderzoekers van VUmc en Erasmus MC die vandaag publiceren in British Medical Journal. VUmc-onderzoeker Hans Berkhof: “Deze verlenging is om twee redenen interessant. Allereerst wordt de lengte van het screeningsinterval afhankelijk gemaakt van de testuitslag. Alleen bij een HPV-negatieve uitslag, kun je de volgende ronde na 5 jaar overslaan. Deze risicoprofilering zal de screeningslast doen afnemen terwijl het risico op kanker laag blijft. Daarnaast brengt een verlenging van de termijn voor screening 5 naar 10 jaar een aanzienlijke kostenbesparing met zich mee.” In 2017 wordt in Nederland het huidige uitstrijkje met cel beoordeling (Pap test) vervangen door een HPV (DNA) test op het uitstrijkje. Screening op HPV leidt tot vroege detectie van afwijkingen aan de baarmoedermond en biedt een betere bescherming tegen baarmoederhalskanker. Een belangrijk onderdeel van het nieuwe programma is dat de screeningstermijn van 5 jaar naar 10 jaar wordt verlengd voor vrouwen van 40 jaar of ouder die eerder een HPV-negatieve uitslag hadden. Internationaal loopt Nederland met een interval van 10 jaar voorop. Andere landen met HPV screening hebben meestal een interval van 5 jaar. Berkhof; “Een interval van 10 jaar is lang en het is belangrijk de veiligheid van zo’n programma te blijven evalueren. Dus we blijven in Nederland nauwlettend toezien op de uitslagen van het nieuwe HPV-screeningsprogramma.”
-
okt052016
De informatie die op deze website staat, komt uit 2017.
De bijsluiters zijn afkomstig van de Geneesmiddeleninformatiebank van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het CBG beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens. Het CBG is een zelfstandig bestuursorgaan dat onder de Rijksoverheid valt en onafhankelijk beslist over de toelating en bewaking van geneesmiddelen voor de mens. Zie ook: www.cbg-meb.nl.
De Diagnosehulp bevat interactieve vragenlijsten voor 263 ziektes. Door het invullen van een vragenlijst kunt u controleren of de symptomen van een bepaalde aandoening voor u van toepassing zijn. Per lijst zijn er gemiddeld 10 vragen. De Diagnosehulp is alleen beschikbaar als app voor iPhone en iPad. Download de diagnosehulp. Binnenkort is ook de Android-versie (voor o.a. Samsung) beschikbaar.
De informatie op deze website voldoet aan de nieuwe richtlijnen van het CGR voor medische informatie op internet. Tevens wordt voldaan aan de Code Publieksreclame (2015) voor geneesmiddelen van de Reclame Code Commissie.