Gebruik en bijwerkingen

Bijsluiter en bijwerkingen medicijnen

Via ziekten.nl kunt u alle in Nederland verkrijgbare medicijnen bekijken. Bij ieder medicijn staat de ziekte vermeld waarvoor het wordt gebruikt. Bij de meeste medicijnen is de officiële bijsluiter geplaatst.

Hoe gebruik je medicijnen?

Medicijnen kunnen op verschillende manieren worden toegepast. Het meest bekend zijn pilletjes en poeders die u via de mond inneemt. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter. Niets is zo gevaarlijk als een verkeerde toepassing van uw medicijnen!
In de bijsluiter staat ook hoe u de medicijnen moet innemen, bijvoorbeeld met water. Inname met melk is voor een aantal medicijnen slecht. Er zijn medicijnen in de vorm van zetpillen. Deze komen in uw lichaam via de anus. Het voordeel van zetpillen is hun snelle werking. U kunt zetpillen hygiënisch inbrengen met vingercondooms die u kunt kopen bij uw apotheek. Insuline is een voorbeeld van een medicijn dat via een injectie of infuus wordt ingebracht. Deze groep geneesmiddelen komen meteen in de bloedbaan terecht en kunnen snel aan hun werk beginnen. Tot slot zijn er nog zalfjes, druppels, sprays en andere vloeibare producten die u uitwendig moet aanbrengen. In het oog bijvoorbeeld, op de huid of in een lichaamsholte.

Wat moet je doen met oude medicijnen?

Op voedingsmiddelen staat een tht-datum: de datum tot wanneer het product ten minste houdbaar is. Ook op medicijnen staat zo’n soort aanduiding: de expiratiedatum. Na deze datum moet u de medicijnen niet meer gebruiken.

Deze expiratiedatum is alleen geldig als u zich aan de bewaarvoorschriften houdt, bijvoorbeeld droog bewaren of in de koelkast bewaren. Het beste is om oude medicijnen aan de gemeentelijke chemokar mee te geven of terug te brengen naar de apotheek. Op die manier komen de stoffen niet in het milieu terecht en loopt u ook niet het risico dat spelende kinderen via het huisvuil uw oude medicijnen in handen krijgen.

Als u dezelfde klachten hebt als een paar jaar geleden, neem dan niet de tabletten die u nog van toen over hebt. Vraag aan de huisarts een nieuw recept.

Bewaar medicijnen in de oorspronkelijke verpakking, zodat u of uw familieleden niet in de war kunnen raken. Als u de verkeerde medicijnen inneemt, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Als het etiket heeft losgelaten en u twijfelt bij welk flesje het hoort, kunt u de medicijnen maar beter wegbrengen naar de apotheek.

SLUIT
SLUIT